Afbeelding

Column Eugène de Kok: ‘Rust is er niet nodig’

algemeen

Rust is er nodig, vindt Halbe Zijlstra. Iedereen heeft zijn gal mogen spuwen over de ton salarisverhoging voor de top van ABN Amro, maar dat moet nu maar eens afgelopen zijn, zei de VVD-fractievoorzitter zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De bank moet zo snel mogelijk naar de beurs en de ophef over de salarissen staat een succesvolle beursgang in de weg. Dat kan de Nederlandse staat miljarden euro’s aan opbrengst schelen, omdat marktpartijen nu eenmaal minder over hebben voor een omstreden instelling, meende ik op te maken uit zijn betoog. Vrij vertaald zei hij dat het gemekker over die paar tonnetjes extra ons een veelvoud aan geld kan kosten. Nog vrijer vertaald: wees verstandig en knik braaf ‘ja’ als de bankiers zeven in plaats van zes ton per jaar willen verdienen. Het is voor uw eigen bestwil.

Ik heb het vermoeden dat er wat spindoctors zijn ingehuurd om het tij in de maatschappelijke discussie over de salarisverhogingen te doen keren. De laatste dagen lees ik steeds meer berichten dat we terughoudend moeten zijn, dat zeven ton salaris niet zo onredelijk is en dat we uiteindelijk allemaal profiteren van een goede beursgang van ABN Amro.

De vragen die zouden moeten worden gesteld, worden niet meer gesteld. Een voorbeeld van zo’n vraag? Waarom moet een bestuurder van een dienstverlenende instelling zoals een bank, die zelf geen product heeft bedacht dat iedereen wil hebben, zeven ton per jaar verdienen? ‘Omdat het complexe, gespecialiseerde taken zijn waarvoor goede mensen nodig zijn’, zei premier Mark Rutte donderdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ‘Hun salarissen zijn daarop afgestemd’, voegde hij er voor de zekerheid aan toe.

Of die goede mensen momenteel in het bestuur van staatsbank ABN Amro zitten, is maar de vraag, als je de berichten van de laatste weken in het Financieele Dagblad mag geloven. Malversaties op vestigingen van de bank in Dubai, slecht toezicht op corruptierisico’s in Rusland en onvoldoende inzicht in bijbaantjes en privébelangen van commissarissen waardoor belangenverstrengeling niet opgemerkt zou worden.

Rust is er niet nodig, meneer Zijlstra. Goede bestuurders wel. Als die er eenmaal zijn, staat niets een succesvolle beursgang in de weg. FOTO MORGUEFILE

 

Eugène de Kok



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief