Afbeelding

Klaar voor vijftigste editie OMT

Algemeen

ZUNDERT - Het jaarlijkse Onderling Muziek Toernooi (OMT) is weer in aantocht. Komende zondag strijden muziekkorpsen uit de gemeente Zundert zoals gebruikelijk om de muzikale eer en de bijbehorende beker. Dat gebeurt deze keer met een extra feestelijk tintje. Het muzikale spektakel wordt namelijk voor de vijftigste keer gehouden. Een ware mijlpaal.

DOOR ADDO SPRANGERS

Vanwege het 50-jarig bestaan van het OMT wordt er zondag een jubileumreceptie gehouden, maar alles draait natuurlijk eerst en vooral om de muziek. Met dank aan Piet van Overveld, Herman Wassenaar en Kees Schrauwen. De laatste twee organiseerden destijds samen jaarlijks een Benelux- voetbaltoernooi en kwamen op het lumineuze idee om ook een activiteit op te zetten voor de muziekverenigingen in de gemeente Zundert. Herman Wassenaar benaderde vervolgens zijn medebestuurslid Piet van Overveld bij Harmonie Nut & Vermaak en al snel was het muzikale festival geboren. Aanvankelijk onder de noemer Onderling Concert Toernooi (OCT), maar dat werd al snel veranderd in het vertrouwde Onderling Muziek Toernooi (OMT).

Artistieke vrijheid De destijds geformuleerde doelstelling is nog onverminderd van kracht. ‘Het op peil houden van het muzikaal gedeelte der vereniging’, zo werd als belangrijkste punt genoteerd. Ook het belang van het onderling contact en de onderlinge samenwerking werd omschreven, net als het middels de concerten meer belangstelling opwekken van het publiek. Bij dat laatste werd en wordt de aan het OMT deelnemende muziekgezelschappen alle mogelijke artistieke vrijheid geboden. Het repertoire dat zij de bezoekers van het festival voorschotelen hoeft namelijk niet per se ‘concoursmuziek’ te zijn. Sterker nog: populaire- en andere muzieknummers zijn wellicht zelfs aanbevelenswaardig, ‘mits het maar verantwoord blijft’. Het entertainmentgehalte moet dus hoog zijn. De deelnemers aan het OMT zelf strijden om de muzikale eer en de bijbehorende beker. Er is maar één winnaar en er zijn geen tweede, derde of vierde prijzen. De jury maakt ook geen puntentelling bekend. Niemand wordt dus laatste en dat voorkomt meteen ook mogelijke teleurstellingen.

Veranderingen Kees Boden speelt een belangrijke rol in de historie van het OMT. Als bestuurslid van fanfare St. Martinus is hij sinds 1971 organisatorisch bij het evenement betrokken. Hij heeft daarbij de nodige veranderingen aan zich voorbij zien gaan. De komst van de percussiegroepen en het verdwijnen van de majorettes bijvoorbeeld. Het tijdstip van het OMT, dat van januari naar maart is gegaan. En de verschuiving naar de meer lichte muziek. Ook over de locatie is wel wat te vertellen. Zo wordt het OMT sinds 1998 gehouden in sporthal Onder de Mast in Zundert. Het beeld van de kale sporthal met bezoekers op de tribune in de beginperiode is inmiddels al aardig bijgesteld, want met onder meer het plaatsen van een wand is de ruimte bij de huidige edities van het OMT bijzonder sfeervol. Volgens Kees Boden zijn langzamerhand ook de meningsverschillen tussen de verenigingen wel geluwd. “Ik denk dat ze meer de houding hebben van: het moet doorgaan. We kunnen het ons niet permitteren om zoiets te laten verdwijnen, hiermee te stoppen. Het is traditie en zorgt voor verbroedering. Alle verenigingen staan er verschillend in, maar het blijft toch een onderling gebeuren en dat zorgt dat ze toch samen komen.” FOTO COLLECTIE KEES BODEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief