Echtpaar Smits-van Kruijssen FOTO GEMEENTE ZUNDERT
Echtpaar Smits-van Kruijssen FOTO GEMEENTE ZUNDERT Foto: Gemeente Zundert

'We hadden al snel een date'

Door: Addo Sprangers 112 Meldingen

ZUNDERT - Je moet ervan zien te profiteren als daartoe de mogelijkheid wordt geboden, meenden Driek Smits en Betty van Kruijssen toen bij hen het plan opkwam in 1957 in het huwelijks bootje te stappen. Het leverde het koppel zelfs geld op.

DOOR CHARLES LUIJTEN

"Klopt helemaal, we hebben bewust gewacht tot het eind van dat jaar. Het zou ons immers een belastingvoordeeltje opleveren", zegt Betty van Kruijssen die van het Zeeuwse Hoedekenskerke komt waar zij als negende en jongste gezinslid 26 december 1933 het levenslicht zag. Dus spreken we van een 'kerstkind'.

Vitaal
Op haar 18e was ze bij haar oudere zus in Zevenbergen op bezoek, voor wie aannemer Smits samen met zijn zoon Driek op dat moment een huis bouwde. De laatste viel bij de Zeeuwse tiener al meteen in de smaak. Omgekeerd ook, zou een paar weken later blijken. " Ja, we hadden al snel een date", zegt de nog vlotte en zeer vitale Betty Kruijssen.

Aannemersfamilie
Dat Jan Smits uit een aannemersfamilie komt, is zojuist al genoemd. " Samen met mijn vader en nog een broer heb ik in mijn leven links en rechts heel wat huizen en andersoortige bouwwerken weggezet. In 1996 heb ik achter het bedrijf - destijds door mij van mijn vader overgenomen - een punt gezet", zegt Jan die op 7 mei 1930 werd geboren. Het gezin Smits telde vier kinderen. Driek is een echte Zevenbergenaar. "Voor ik Betty op mijn 22ste leerde kennen heb ik nooit geweten waar Hoedekenskerke lag." Zoals meestal in die tijd, werd er ook in hun geval getrouwd in de plaats waar de bruid al die tijd vooraf woonde.

'Belastingvoordeeltje aan het eind van het jaar'

"Hieperdepiephoera", klonk uit de kelen van de bruiloftsgasten in café 'Hollands Welvaren' dat op 18 december 1957 het feestadres na de huwelijkssluiting was.

Ouderlijke woning
Doordat vader en moeder Smits voor zichzelf een ander huis hadden laten bouwen, betrok het paar, inmiddels respectievelijk 27 en 23 jaar oud, de ouderlijke woning van Jan. Het stel kreeg twee kinderen, in beide gevallen een dochter. De eerste kwam in 1962 en heet Linda. Zes jaar later verscheen Yvonne. Eén van hen woont in Zundert en om die reden zijn Driek en Betty tien jaar geleden in Zundert komen wonen. Ze verblijven in een appartement in Het Laar. Het diamanten paar, dat een kleinkind heeft, vierde zijn zestigste huwelijksdag in een restaurant te Breda en daar mochten buiten de eigen familie ook hun nieuwe buren bij zijn. Zoals gebruikelijk kreeg het paar bezoek van burgemeester Leny Poppe.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief