Afbeelding

'Zundert is gemeente van de menselijke maat'

Door: Addo Sprangers 112 Meldingen

ZUNDERT - Goed voor elkaar zorgen, elkaar kennen en ondersteunen waar nodig. De gemeente Zundert is er eentje van de menselijke maat, zo maakte burgemeester Leny Poppe-de Looff vrijdagmiddag duidelijk tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in de hal van het gemeentehuis. Tal van inwoners namen de moeite om er hoogstpersoonlijk bij aanwezig te zijn.

In haar nieuwjaarstoespraak stipt de inmiddels al tien jaar in Zundert actief zijnde burgemeester nog meer zaken aan. Zo stelt zij dat de door de Gemeente Zundert gedane investeringen in veiligheid, de samenwerking met politie en de verscherpte controles hun vruchten afwerpen. Al blijft het fenomeen ondermijning volgens Leny Poppe-de Looff een niet te onderschatten probleem. "Samen met de Taskforce Brabant-Zeeland strijden wij hier tegen. Een onderwereld die in de bovenwereld wil komen is ongewenst. Criminele netwerken hebben een veel grotere greep op het openbare leven dan velen van ons willen geloven. Zo ook in het buitengebied. We zien veel leegstand in de agrarische sector. Er moet iets met dit onroerend goed gebeuren, want ook hier ligt verkeerd gebruik op de loer. En als je het moeilijk hebt, kan de verleiding groot zijn."

Tweedeling

Naast veiligheid houdt de burgemeester in haar speech ook het thema zorg tegen het licht. "Het raakt aan de tweedeling in onze samenleving waar een te grote groep kansarme mensen verwijderd raakt van de samenleving. Velen wonen permanent in omgevingen die wij niet geschikt voor hen achten. Zij kunnen gemakkelijk slachtoffer worden van onderdrukking en uitbuiting. Zorg en veiligheid zijn dan ook ontzettend belangrijk", aldus Leny Poppe-de Looff, verwijzend naar de aanpak van de Rijsbergse probleemcamping Fort Oranje het afgelopen jaar. "Hierin stond, en staat nog altijd, de zorg en veiligheid van bewoners, én omwonenden, voorop."

Zelfstandigheid

Vooruitblikken doet de burgemeester ook. Naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart bijvoorbeeld, welke betekenen dat 2017 het laatste volledige jaar van de huidige gemeenteraad en het huidige college van burgemeester en wethouders was. De inspanningen tot het behoud van Zundert als zelfstandige gemeente lijken hun vruchten te hebben afgeworpen, zo maakt Leny Poppe-de Looff duidelijk. "Ik kan u met gepaste trots informeren dat we goed op weg zijn. De provincie heeft dit in december ook bevestigd."

Burgerparticipatie

Om vervolgens een bruggetje te slaan naar het door de Gemeente Zundert enthousiast omarmde fenomeen burgerparticipatie. "Aan de basis van zo'n zelfstandige gemeente staan burgerparticipatie, regionale samenwerking en integraal werken. Dit is nodig om een slagvaardig en veerkrachtig bestuur te blijven, te verbeteren en steeds aan te passen aan het tijdsgewricht. Een gemeente zoekt de samenwerking op met inwoners, ondernemers en organisaties. Dit betekent dat we eerst ophalen wat er leeft, alvorens beleid op te stellen. Burgerparticipatie wordt structureel onderdeel van het dagelijks werk." Als voorbeeld noemt ze onder andere de dorpsraden van Wernhout, Achtmaal, Klein Zundert en Rijsbergen.

Economisch herstel

Dat 2017 het jaar van het economisch herstel in Nederland was, is volgens de burgemeester ook terug te zien in Zundert. Als treffende voorbeelden noemt ze de volop in de belangstelling staande bedrijventerreinen Molenzicht en Beekzicht, de gestarte theeplantage én de vakbeurs GrootGroenPlus welke jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar 'boomkwekerijhoofdstad' Zundert weet te trekken.

Aantrekkingskracht

In haar toespraak meldt ze verder verheugd te zijn dat door de Gemeente Zundert tijdig is  ingezet op woningbouw." In iedere dorpskern wordt momenteel gebouwd. We zien prachtige projecten ontstaan waar een goede afwisseling is van woningaanbod." Burgemeester Leny Poppe de Looff meldt hiernaast de in gang gezette aanpak van de Prinsenstraat én de transformatie van de Molenstraat en de Markt die in 2018 zijn beslag zal krijgen. "Het eindresultaat zal een impuls geven aan de aantrekkingskracht van Zundert, voor consumenten en ondernemers", verwacht zij. Ook vestigt de burgemeester de aandacht op de komst van het als Integraal Kind Centrum (IKC) Rijsbergen.

DNA-onderzoek

Tot slot vertelt zij over de vorig jaar door de Gemeente Zundert gestarte zoektocht, samen met bedrijven en inwoners, naar het zogeheten DNA van Zundert. "Het leverde mooie, eerlijke, herkenbare en soms ook verrassende verhalen op", aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Wat boven alles uit sprong is de hechte gemeenschap. De gemeente kent een dusdanig rijk verenigingsleven die zijn weerga niet kent. Zo zijn er meer evenementen dan weken in het jaar, buurtschappen vormen een vertrouwde omgeving waar vriendschappen voor het leven opgroeien."

Vendelgroet

Meer dan voldoende reden dus om de resultaten van het DNA-onderzoek te bundelen in een boekwerkje, dat door de burgemeester wordt uitgereikt aan Zunderts ereburger André van der Kloot. Al is het kleinood niet exclusief voor hem bestemd, zo blijkt, want alle bezoekers van de nieuwjaarsreceptie krijgen een exemplaar mee naar huis. Het slotakkoord is echter voor het Sint Joris Gilde uit Rijsbergen dat met een vendelgroet het nieuwe jaar officieel inluidt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief