V.l.n.r. Caroliene de Bruijn, burgemeester Leny Poppe-de Looff, Ramona Kuiper en Wendy van Dijck.
V.l.n.r. Caroliene de Bruijn, burgemeester Leny Poppe-de Looff, Ramona Kuiper en Wendy van Dijck. Foto: Addo Sprangers

'Oren en ogen de van Gemeente Zundert'

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Caroliene de Bruijn, Jan de Pooter, Wendy van Dijck, Ramona Kuiper en Bülent Acer. Dat zijn de namen van de vijf ambassadeurs die namens de Gemeente Zundert de dorpskernen intrekken om verbinding te leggen.

Burgemeester Leny Poppe- de Looff stelde haar vrouwelijke ambassadeurs - de mannelijke collega's waren verhinderd - afgelopen week hoogstpersoonlijk voor. Vijf medewerkers van de Gemeente Zundert hebben enthousiast de rol van ambassadeur op zich genomen. Voor elke dorpskern van de gemeente is er eentje aangesteld. Iedere ambassadeur trekt zijn eigen kern in om met de inwoners in gesprek te gaan over hun eigen leef- en woonomgeving, om vragen en problemen snel en effectief te kunnen aanpakken. Op die manier willen zij verbinding leggen tussen inwoners, organisaties en de Gemeente Zundert, en het contact met elkaar vergroten.

Burgerparticipatie

"Wij willen zichtbaarheid geven aan wat wij doen als gemeente", aldus de burgemeester Leny Poppe -de Looff. Al is dat eigenlijk niet nieuw, stelt ze. "Bijna sinds mijn aantreden ben ik verantwoordelijk voor burgerparticipatie. Dat betekent dat we zo dicht mogelijk bij de inwoners willen staan. Toen ik hier kwam hadden we de Dorpsraad Achtmaal en de nu helaas 'slapende' wijkraad De Berk. Inmiddels hebben ook Wernhout, Klein Zundert en Rijsbergen een eigen Dorpsraad. Hopelijk komt die eveneens in Zundert van de grond. Een Dorpsraad is een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente en zorgt voor verbinding."

Vertrouwen

Met de introductie van de inmiddels een klein half jaar actief zijnde ambassadeurs doet de Gemeente Zundert wat dat laatste betreft nu eveneens een belangrijke duit in het zakje. "In Achtmaal is de Dorpsraad heel actief", weet ambassadeur Ramona Kuiper die de kern Achtmaal onder haar hoede heeft. "Hiervoor was ik al contactambtenaar voor de Dorpsraad Achtmaal. Met mijn rol als ambassadeur erbij is zij erg blij. 'Grote' maatschappelijke onderwerpen lopen via de Dorpsraad, maar ook bij 'klein persoonlijk leed' kan ik als ambassadeur een rol spelen. Zo kwam ik terecht bij een dame op leeftijd die haar voortuin tot in de puntjes bijhoudt. Het perceel naast haar echter, afgeschermd door een heg die wordt onderhouden door de gemeente, ligt braak en er groeit veel onkruid. Dat bezorgt die mevrouw veel extra werk. In overleg met mijn collega's is dat stukje grond nu in het maaiprogramma meegenomen. Zoiets werkt natuurlijk enorm drempelverlagend. Met kleine stapjes win je het vertrouwen van inwoners, zodat ze straks ook met grotere zaken naar je toe durven komen.""

Enthousiast

En zo zijn er meer voorbeelden. Ambassadeur ambassadeur Wendy van Dijck kreeg in het najaar, bij het vallen van het blad, van inwoners van Klein Zundert te horen dat er eigenlijk te weinig bladkorven waren op om alle bladeren in op te bergen. "Toen kon ik ze melden dat ze ook best zelf iets mochten creëren, maar dat ze het wel even aan de gemeente moesten melden, zodat de bladeren zouden worden opgehaald. Door in gesprek te gaan met de inwoners hoor je wat er leeft. Ze kunnen daarbij met verbeterpunten komen, maar ook met leuke ideeën." Caroliene de Bruijn, de ambassadeur voor Rijsbergen, is eveneens enthousiast. "Laatst liep ik een rondje mee met Buurtpreventie Rijsbergen. Je ziet dan met eigen ogen hoe voorheen onveilige plantsoenen nu heel overzichtelijk zijn ingericht. Zoiets neem je ook weer mee terug naar je collega's."

Contact

De ambassadeurs Caroliene de Bruijn (Rijsbergen), Jan de Pooter en Wendy van Dijck (Zundert), Wendy van Dijck (Klein Zundert), Ramona Kuiper (Achtmaal) en Bülent Acer (Wernhout) zijn te bereiken via het e-mail adres ambassadeurs@zundert.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief