De Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert presenteerde zich in 2017 in het gemeentehuis. FOTO DORPENOMLOOP RUCPHEN
De Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert presenteerde zich in 2017 in het gemeentehuis. FOTO DORPENOMLOOP RUCPHEN

Dorpenomloop beleeft primeur in nieuwe competitie

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - De 42e editie van de Rabobank Dorpenomloop Rucphen heeft alles in zich voor een mooie en spannende koers. Op zondag 11 maart start het programma om 10.00 uur met een wedstrijd voor zeven jeugdcategorieën in het centrum van Sint Willebrord. Voor de start van de grote omloop om 12.00 uur stellen de ploegen zich vanaf 11.15 uur voor in het gemeentehuis van Rucphen. De organisatie en het gemeentebestuur nodigen iedereen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

De Dorpenomloop Rucphen beleeft een primeur met de allereerste wedstrijd in een nieuwe internationale wielercompetitie. Zes UCI 1.2 Europe Tour koersen slaan de handen ineen en lanceren de Holland Cup. Het is de hoogste competitie in Nederland waaraan zowel clubs als continentale en pro-continentale teams mee kunnen doen. Door deze gezamenlijke aanpak zal een groot deel van deze profkoersen live te volgen zijn op internet en/of regionale televisiezenders.

Organisatie

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr benadrukt dat alle eer van de organisatie naar het bestuur van de Dorpenomloop gaat. "Zij zorgen al jaren voor een vlekkeloos verloop van het evenement. De gemeente Rucphen ondersteunt met middelen en inzet van onze medewerkers. Het voorstellen van de ploegen in het gemeentehuis is vorig jaar zo goed bevallen dat we ook dit jaar de presentatie voor iedereen open stellen."

De organisatie heeft naast de primeur van de Holland Cup competitie nog een wijziging doorgevoerd. Voorzitter Corrie Maas: "Het Gastenprogramma vindt volledig bij de finishlocatie plaats. Er wordt een 'Food Court' ingericht in een entourage van Foodtrucks. De wedstrijd kan live gevolgd worden op grote schermen."

Draaiboek

Evenals andere jaren is Corné Heeren als wedstrijdcoördinator verantwoordelijk voor het draaiboek. "Het parkoers wijkt niet veel af van dat van vorig jaar, maar we hebben toch wat aanpassingen vanwege verkeersobstakels in de buurt van Schijf. De finish blijft hetzelfde als vorig jaar", legt hij uit aan de hand van de kaart.

Ploegen

In datzelfde draaiboek laat hij de namen van de deelnemende ploegen zien. "We hebben deelname van drie ProContinentale ploegen. Roompot-Nederlandse Loterij, Wanty-Groupe Gobert en Verandas Willems-Crelan. Bij de 21 deelnemende teams zitten de continentale teams van Metec-TKH, Tarteletto-Isorex en ColoQuick-Cult en de wielerverenigingen die in Rucphen de kans krijgen om zich op UCI 1.2 niveau te meten met het sterke rennersveld. "Uiteraard is Willebrord Wil Vooruit hier aanwezig, De Jonge Renner uit Oosterhout en de Noordelijke Wielervereniging uit Groningen. Ook het Lotto-Soudal opleidingsteam (U23) dat vorig jaar voor de zesde keer de Topcompetitie won, ligt vast. Team Differdange-Losch, het internationale team uit Luxemburg, rijdt hier al jaren en we hebben het nationaal team van Groot-Brittannië."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief