Afbeelding
Foto: Sandra Smits

Lijsttrekkersdebat Zundert mist diepgang

Door: Addo Sprangers Actueel

ZUNDERT - Uniek, zo omschreef burgemeester Leny Poppe-de Looff het lijsttrekkersdebat in Zundert donderdagavond. Tijdens deze 'unieke' avond bonden de zeven lijsttrekkers van de politieke partijen de strijd met elkaar aan. Van een echte strijd kwam het eigenlijk niet echt, voor een debat verliep de avond dan ook vrij gemoedelijk met veel 'eens' en begrip voor elkaar.

DOOR GUUS ARNOUTS

Een volle zaal van het gemeentehuis keek reikhalzend uit naar de laatste politieke clash voordat volgende week de kiezer licht in de duisternis zal brengen. Dit maal waren, in tegenstelling tot het onderwijsdebat op 8 maart, alle lijsttrekkers van de zeven partijen aanwezig. Tijdens de duo-debatten stonden de partijen tegenover elkaar en met klinkende thema's als Onderwijs, Groenbeleid en Ondernemerschap betraden zij de politieke arena. Ook was er ruimte voor vragen of opmerkingen vanuit de andere partijen en het publiek uit de zaal. Maar helaas: grote afwezigen waren de niet-partijgebonden inwoners van de gemeente Zundert die hun zegje wilden doen.


Coalitie op scherp
De huidige coalitie (CDA, VVD, Dorpsbelangen) werd enkele keren op de korrel genomen. Onder andere door D66 op het gebied van financiën. De heffingen kunnen volgens de partij naar beneden. Een plan op de lange termijn  ontbreekt eveneens, aldus Van Wijk. "Je komt als nieuwe partij binnen, maar vergeet niet dat wij in de coalitie al vier jaar ervaring hebben", merkt De Beer (Dorpsbelangen) op. Er volgt gejoel uit de zaal. "Daarom is het tijd voor een frisse blik", antwoordt Van Wijk. "Maar", reageert De Beer vervolgens. "Dromen is mooi, maar kom dan ook eens met een concreet plan." Van Wijk: "De hondenbelasting kan bijvoorbeeld omlaag." Dat zou niet veel uitmaken, reageert Geus (VVD). Op onderwijs wordt Van Wijk even later teruggepakt door de VVD. "Een leuk debat op de achtste, maar waar staan jullie nu eigenlijk voor? Spreek je uit!" Volgens Van Wijk is het echter nog te vroeg om beloftes te doen die niet waar te maken zijn. Het geopend vizier blijft wat gesloten en de debatten verzanden in vraag-antwoordspelletjes. Verdere stokpaardjes waren onder andere transparantie in het gemeentebeleid (Lokaal Perspectief), een IKC-gebouw (CDA) en de nijpende situatie in de Zorg (OPZ).

Niet op de enkels
Ondanks enkele venijnige tikken heerste er een algemene tevredenheid onder de partijen. "Het was nuttig", vertelt Geert Aerts (Lokaal Perspectief) na afloop. "Ik werd alleen soms afgekapt waardoor ik niet alles heb kunnen zeggen wat ik wilde." Dat gold ook in zekere mate het optreden van André Gulden voor de OPZ, aldus Kees Havermans. "André was misschien wat lang van stof, waardoor de klok hem parten speelde. Toch hebben we laten zien wat we kunnen, op 21 maart moeten we het vooral van de oudere kiezers hebben. Zij hebben over het algemeen een groot vertrouwen in Gulden die over veel ervaring beschikt." Ook 'groentje' Twan Zopfi van het CDA kijkt terug op een 'leuk' maar tegelijk dynamisch debat. "Jammer dat we niet echt de diepte in konden gaan, het was vooral een vragenspel waarop antwoord werd gegeven. Inhoudelijk was er weinig tijd om te reageren. Maar, met al deze nieuwe mensen die op de verkiezingslijsten staan, is het misschien ook wel goed dat er niet volop de enkels gespeeld werd." De Beer vond het een goed initiatief. "Ik was niet wethouder De Beer vanavond. Ik was er namens Dorpsbelangen. Er is veel enthousiasme binnen de partijen en we zullen natuurlijk de 21ste af moeten wachten, maar wat je zag vanavond is dat we ervaring hadden. Dat gold ook voor de VVD."
 

Leuk en verbindend
Niet verrassend voor een coalitiepartij natuurlijk. Maar wat vond die er dan van? Geus had vooral een leuke avond. "Je merkt dat er verschillen en overeenkomsten zijn tussen de partijen. Wat VVD  betreft zijn we vrij constant en ik kan het me wel vinden in wat Johan zegt." Voor nieuwkomer D66 ging het vooral om de connectie met de anderen te zoeken. "We zouden weleens een goede coalitiepartner kunnen zijn", vertelt Van Wijk. "Op het gebied van een onderwijscoöperatie zijn er raakvlakken met het CDA. We willen als partij vooral een open, optimistische blik op de toekomst en lokale politiek werpen." Tot slot Ellie Cools. "Een leuk debat, maar ook een debat waarin voor Ondernemend Platteland belangrijke thema's niet eens aan bod kwamen. De toestand van het buitengebied bijvoorbeeld, of het dichtslibben van de Molenstraat. We hebben niet alles kunnen zeggen, maar er was zeker respect voor elkaar." En dat is wellicht net zo belangrijk. Maar wie nog echt twijfelt over zijn of haar stemkeuze, kan beter de afzonderlijke partijprogramma's nog eens nader bekijken.

Het gehele debat is terug te zien op ROS TV Zundert ONS West Brabant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief