Afbeelding
Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Groots afscheid voor vertrekkende wethouders Piet Utens en Jan Aarts

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Onder grote belangstelling heeft de Gemeente Zundert vrijdagmiddag afscheid genomen van Piet Utens en Jan Aarts. In de hal van het gemeentehuis aan de Markt in Zundert werden de twee vertrekkende wethouders bijkans bedolven onder bloemen, geschenken en lovende woorden.

DOOR ADDO SPRANGERS

Die laatste werden publiekelijk uitgesproken door burgemeester Leny Poppe-de Looff. In haar aan Piet Utens gerichte woordje roemde zij onder meer zijn kwaliteiten als netwerker en teamplayer. Ook blikte zij terug op de politieke loopbaan van Utens, die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar reeds liet weten niet terug te zullen keren in de politiek maar plaats te maken voor de nieuwe generatie.

Ervaring

"Jaren aan politieke ervaring gaat ons nu verlaten", zo wist de burgemeester. Ze somde ter illustratie even de bestuurlijke loopbaan van Piet Utens op die in de jaren '80 als VVD-raadslid in de toen nog zelfstandige gemeente Rijsbergen startte. Van 1990 tot 1994 bekleedde hij er voor het eerst het wethouderschap. Daarna volgden nog drie periodes als wethouder in de gemeente Zundert.

Bedrijfsleven

Toch koos Utens tussen de bedrijven door ook bewust voor werk buiten de politiek, bij de Haagse Milieuservices, zo maakte burgemeester Leny Poppe-de Looff duidelijk. "Die bewuste stap naar het bedrijfsleven, en jouw visie en interesse in economie en financiën, maken dat jij voor de Gemeente Zundert mooie resultaten hebt geboekt. Voor het bedrijfsleven, het toerisme, de gemeentefinanciën en de dienstverlening van dit huis."

Lot

Burgemeester Leny Poppe-de Looff refereerde ook nog even aan het 'afscheidsinterview' van Piet Utens in de Zundertse Bode, waarin hij zelf stelde 'dat een wethouder maar een paspoort voor vier jaar krijgt'. "Het is dan ook het lot van de bestuurder dat je niet alle projecten persoonlijk kunt afronden", aldus de burgemeester. "Ik ben er echter van overtuigd dat de opvolging in goede handen is en - ik hoop - dat je af en toe nog eens een kijkje komt nemen." Dat laatste staat voor Piet Utens voorlopig echter nog niet op het programma, zo werd duidelijk. De komende tijd wil hij samen met zijn vrouw Annie eerst gaan reizen met de camper. Voor de Gemeente Zundert reden om hem als passend cadeau een reischeque aan te bieden.

Onderwijsman

Ook Jan Aarts, die in 2015 de wethoudersportefeuille van Marjon de Hoon-Veelenturf overnam, werd in de schijnwerpers gezet. Voor de rasechte onderwijsman - ooit begonnen als leerkracht op de Rijsbergse St. Bavoschool en later diverse bestuurlijke functies binnen de onderwijswereld bekledend - kwamen er eveneens volop complimenten uit de mond van burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Persoonlijk contact met inwoners en andere belanghebbenden zijn voor jou erg belangrijk. De portefeuille Sociaal Domein is jou dan ook op het lijf geschreven", zei ze, hierbij wijzend op zijn grote inspanningen inzake de uitwerking van de sportvisie, debatten over basisonderwijs, de invulling van de WMO, Jeugdzorg en de Participatiewet." Met succes, zo concludeerde de burgemeester, ook nog even de realisatie van het Integraal Kind Centrum (IKC) in Rijsbergen aantippend.

Stap terug

Ze stond verder nog even stil bij de stap terug die Jan Aarts vorig jaar moest doen om te zorg te dragen voor zijn zieke en uiteindelijk overleden vrouw. Mede reden om niet te kiezen voor een tweede termijn als wethouder. Hij blijft echter wel actief als raadslid voor het CDA. Met het oog op de wat rustiger periode die nu aanbreekt - Aarts is sinds april ook actief voor een Zeeuwse onderwijsstichting - kreeg hij van de Gemeente Zundert twee tuinstoelen cadeau.

















































































































Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief