Een herkenbaar gezicht op veel telefoons rond12:00 maandagmiddag
Een herkenbaar gezicht op veel telefoons rond12:00 maandagmiddag Foto: Wijnand Nijs

NL Alert Testbericht: Geen paniek!

Door: Guus Arnouts algemeen

WEST-BRABANT - 12:00, de sirenes loeien als vanouds maar ook op menig mobieltje zorgde het scherpe geluid van het NL Alert Testbericht voor een mini-hartverzakking. Maar wat als je hem niet hebt gehad? En waarom stuurt de overheid zo'n testbericht?

Net als het luchtalarm dat iedere eerste maandag van de maand afgaat, zendt ook NL Alert nu dit soort testberichten uit. Toch gingen niet álle telefoons af op maandagmiddag. Hoe kan dit? Volgens de website crisis.nl van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid heeft dat met de nieuwigheid van de mobiele telefoon te maken. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert, meldt de website.

Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet dit echter nog handmatig ingesteld worden. Het kan dus zomaar zijn dat je telefoon niet afging omdat het een ouder model of een nieuwe(re) iPhone is. 

Waarom?
NL-Alert is een overheidsmiddel dat wordt ingezet om mensen gericht te alarmeren en te voorzien van informatie bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage of vervuiling van drinkwater, aldus de website en is daarmee de digitale evenknie van de luchtalarmen in de wijk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief