Inmiddels bieden de maquettes een totaalbeeld en voorproefje van wat komend corsojaar komen gaat.
Inmiddels bieden de maquettes een totaalbeeld en voorproefje van wat komend corsojaar komen gaat. Foto: Saskia Roks

Corso in het klein: Van presentatierondje na de kerkdienst tot populaire traditie

Door: Guus Arnouts Algemeen

ZUNDERT - Een terrasje, een aardbei en een stralend zonnetje: Wat wil een mens aankomend weekend nog meer? Niet veel zou je denken, maar de Aardbeienfeesten zijn voor veel Zundertenaren en corsoliefhebbers niet compleet zonder een blik op de maquettes van het huidige bouwjaar te werpen. Waar vindt het 'maquettes kijken' eigenlijk zijn oorsprong?

Ad de Bruijn, destijds bestuurslid van het bloemencorso, weet dat de 'traditie' in ieder geval nog niet zo heel oud is. “Pfoe, ik geloof dat de presentatie nu al zo’n twintig jaar bestaat, maar het is niet altijd in de huidige vorm in de Schroefzaal van het CultuurCentrum Zundert geweest in ieder geval.” Kenmerkend is de lange, schuifelende rij bezoekers die op zaterdag en zondag vanaf de Molenstraat tot binnen in de zaal staat. 

Kerkelijke inslag
De presentatie van de corsocreaties vindt zijn oorsprong echter in Klein Zundert. Hoewel kerk en corso weinig raakvlakken hebben, heeft de oorsprong van de maquette presentatie wel degelijk een gelovig tintje: “Pastoraal medewerker Kees van Geloof, een groot corsoliefhebber, kwam met het idee om iets met de maquettes uit de Klein Zundertse parochie te doen”, vertelt De Bruijn. De buurtschappen uit de parochie werden gevraagd om hun maquettes tentoon te stellen na de kerkmis op zondagochtend. “Onder die parochie vielen de buurtschappen Klein Zundert, Klein Zundertse Heikant, Raamberg en Stuivezand.” Een schot in de roos volgens De Bruijn. “Na de mis werden de maquettes tentoongesteld in de kapel van de Klein Zundertse kerk maar ook enkele keren in de buitenlucht. Uiteraard met een hapje en een drankje erbij. Het presenteren op deze manier was erg populair.”

Geen zin om in de rij te gaan staan dit weekend? CorsoNetwerk zette de Zundertse maquettes alvast op een rijtje. Helaas niet in 3D, daarvoor moet je ze toch echt persoonlijk aanschouwen dit weekend. 

Ongebruikelijk
Zo populair dat het corsobestuur al snel aansluiting en uitbreiding zocht en de andere buurtschappen erbij wilde betrekken. “Dat vergde wel een grotere locatie. Bovendien beoogden we een plek en datum waar veel mensen bijeen zijn”, vertelt De Bruijn. “De Aardbeienfeesten vormden uiteindelijk het ideale evenement en ook de datum zat mee.” Rond deze tijd zijn de meeste tenten opgezet en kan de bouw bij alle buurtschappen écht losbarsten. Toch is het presenteren van de maquettes niet zo vanzelfsprekend. “Het is heel lang not done geweest om te vertellen wat je ontwierp als buurtschap. Dat moest geheim blijven tot aan het corso zelf. Maar mensen zijn toch nieuwsgierig hè!”, lacht De Bruijn. Dat maakt het bij-evenement tijdens Aardbeienfeesten volgens hem nog altijd tot een succes en weet iedereen in Zundert bovendien wat je bedoelt als je het over de 'Maquettefeesten' hebt. 

Meer dan maquettes
Naast de presentatie van de maquettes, is het in de Schroefzaal dit weekend sowieso te doen voor corsoliefhebbers. Op zaterdagavond wordt de volgorde van de optocht bepaald door de regiecommissie van Stichting Corso Zundert. Ook die traditie heeft meerdere vormen gekend, weet De Bruijn te vertellen. “In het begin werd de volgorde nog bepaald aan de hand van de uitslag van het jaar ervoor. Die werd gewoon omgedraaid. Dus reed de eerste prijswinnaar van het voorgaande jaar achteraan de stoet en opende het laatst geëindigde buurtschap de optocht.”  Dat bleek niet altijd de meest gelukkige manier te zijn. “We zijn toen overgestapt op een loting, maar toen kon het zomaar gebeuren dat twee spektakelwagens vlak achter elkaar reden. Dat leverde ook weer scheve gezichten op", legt De Bruijn uit. Uiteindelijk vormde de Stichting een regiecommissie. “En die bestaat alweer minstens twintig jaar." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief