Rallycoureur Bob de Jong op de startbaan van Breda Airport International. FOTO KEES NOUWS SPORTBEELDEN.NL
Rallycoureur Bob de Jong op de startbaan van Breda Airport International. FOTO KEES NOUWS SPORTBEELDEN.NL Foto: Kees Nouws

GTC-Rally strijkt neer op Breda International Airport

Door: Peter Houtepen Algemeen

ACHTMAAL - Op zaterdag 14 juli vindt de GTC-rally West-Brabant plaats. Steeds is de organisatie op zoek naar de meest ideale rally locatie. Met Breda International Airport in Bosschenhoofd, voorheen vliegveld Seppe, denkt zij die nu te hebben gevonden. Vrijdagavond liet de plaatselijke rallycoureur Bob de Jong in een try-out sessie het bekende grommende motorgeluid van een rallyauto over de startbaan klinken.

Veel rallyliefhebbers hadden er kennelijk lucht van gekregen dat Bob de Jong voor een try-out testrondjes op de taxibanen en startbaan van het vliegveld zou rijden. Buiten het hek van het vliegveld stonden de parallelwegen vol met toeschouwers, die elke beweging van Bob nauwgezet volgden of met de camera vastlegden. Een mooi en gratis voorproefje voor de komende rally, moeten zij gedacht hebben. Voor de in Essen wonende De Jong was het een mooie gelegenheid om zijn gloednieuwe Hyundai i20 R5 dicht bij huis te kunnen testen.

Ideaal

Nadat hij zijn rallyauto voor de toegestroomde media tot stilstand had gebracht, stapte Bob de Jong trots als een pauw uit. Hoewel auto's als deze een vermogen kosten, kan hij hem alleen maar gebruiken voor het rijden van rally's. Af en toe op een testlocatie in Duitsland.

"De landingsbaan is natuurlijk ideaal voor het servicepark en het verdere terrein leent zich goed voor een spectaculaire klassementsproef. Maar zaterdag 14 juli is er elders veel meer te zien en te beleven voor de rallyfans en autoliefhebbers", vertelt John Elst, voorzitter van de stichting Autosport Zuid-West Nederland, de club die de rally organiseert. Hij is blij dat hij in ieder geval de komende twee jaar het vliegveld mag gebruiken voor zijn rally. Op die dagen maakt het geronk van vliegtuigmotoren plaats voor het geluid van rallyauto's.

Festival

"Zie hoe mooi de bezoekers hier ruim zicht hebben op al onze rallyactiviteiten", vervolgt Elst. "Ook hebben we alle ruimte voor ons eerste GTC-rallyfestival, die in de ochtenduren wordt gehouden. Op dat festival zullen de mooiste, sportiefste en meest exclusieve supercars, te zien zijn. Mooier kan je het niet bedenken."

Kees Sprengels van Breda Airport laat weten dat hij geen enkel probleem ziet in de komst van de autorally. "Veiligheid staat bij ons en de rallyorganisatie voorop. Dus ik heb er alle vertrouwen in", meldt hij terwijl Bob de Jong met gierende versnellingsbak 'laagvliegend' zijn testrondjes rijd.

Parkeerruimte

Rondom en nabij het vliegveld is volop parkeerruimte. Vorig jaar was Bob de Jong met Björn Degandt als navigator winnaar van de rally. Meer informatie: www.gtcrally.eu



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief