Porseleinen object. Diameter 50 cm.
Porseleinen object. Diameter 50 cm. Foto: Marja van Hassel

Groot internationaal succes voor Paula Bastiaansen

Door: Janny Mathijssen algemeen

ZUNDERT - De Zundertse beeldend kunstenaar Paula Bastiaansen mag zich in 2018 koesteren in een aansprekende buitenlandse waardering. Paula is keramiste en werkt met een speciale porseleinsoort, te weten Bone China porselein.

Allereerst was daar in het begin van het jaar een tentoonstelling in Seoul in Zuid Korea en de deelname aan de Internationale Keramiek Biennale in de Zuid Koreaanse stad Gyeongge.
Op een mondiale porseleinexpositie in het "Musée des Confluences" in het Franse Lyon won zij tussen vele deelnemende keramisten van over de hele wereld een bijzonder prestigieuze tweede prijs. De organisatie van deze tentoonstelling met de titel "Blanc de Chine" was in gecombineerde Frans/Chinese handen.

China
Over China gesproken; Paula werd uitgenodigd om voor twee maanden te komen exposeren en te werken als "artist in residence" in Jingdezhen. Deze stad is de keramiekstad bij uitstek in China. Om een idee te geven van het belang van keramiek in China en met name in Jingdezhen, is het bijvoorbeeld het vermelden waard dat er op de plaatselijke universiteit een studierichting keramiek bestaat met maar liefst 10.000 studenten. Dit toont gelijk aan dat deze kunstvorm in China een bijzondere waardering geniet. Het land kent een eeuwenlange traditie wat betreft keramiek die in het verre oosten een veel groter aanzien geniet dan bijvoorbeeld in Nederland. Paula heeft daar een zeer grote waardering voor haar zo unieke porseleinwerk mogen ondervinden. Ze heeft naast het werken in de ateliers van het grote keramiekcentrum druk bezochte lezingen gegeven over haar werkmethode alsmede workshops waarin de studenten in grote getale participeerden. Al met al waren de belangstelling voor en het enthousiasme over haar werk zo groot dat Paula onmiddellijk nogmaals werd geïnviteerd voor wederom een tweemaandelijkse werkperiode gedurende het eind van dit jaar.

Frankrijk
Terug van haar zo succesvolle en inspirerende avontuur in het verre oosten was Sevres, een voorstad van Parijs, de volgende bestemming. De Franse delegatie van de expositie in Lyon had Paula uitgenodigd om aldaar te exposeren gekoppeld aan lezingen omtrent haar werk. Sevres is in Frankrijk een belangrijk keramiek centrum. Hier was Paula tussen veel andere keramisten "l'invité d'Honneur", de eregast.
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is Paula de hele maand september in Italië te vinden. De keramiekstad Faenza is dan haar domicilie. Uitgenodigd door het "Museo Internazionale delle Ceramiche" is ze ook in Faenza voor die periode "artist in residence". Betreffend museum staat te boek als het grootste keramiekmuseum ter wereld.
Mocht u de porseleinkunst van Paula Bastiaansen nader willen bekijken: www.paulabastiaansen.com



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief