'In de showtuin kunnen ontwerpers dahliasoorten keuren en kiezen.'
'In de showtuin kunnen ontwerpers dahliasoorten keuren en kiezen.' Foto: Guus Arnouts

Het corso achter de buurtschappen: Zundert als dahliastapelmarkt

Door: Guus Arnouts Algemeen

ZUNDERT - De twintig buurtschappen maken dat Zundert zijn corso heeft. Maar er zijn meer krachten die zich achter de schermen inspannen om van het corso een waardig evenement te maken. Deze keer: De bloemencommissie.

We maken kennis met voorzitter Ludo Gommers en de Stichting Bloemencommissie Zundert in de dahliashowtuin van het corso aan de Akkermolenweg. Vlak daarachter staat de loods van Boomkwekerij De Bie waar gedurende het corsoseizoen een levendige dahliahandel plaatsvindt. Zeg maar gerust koehandel. Want een bloemenveiling is er tijdens het tikweekend vergeleken niets bij, lacht Ludo.

Op de achtergrond
"De bloemencommissie is een onafhankelijk orgaan, opgericht door de buurtschappen zelf om overschotten te verkopen en tekorten in dahlia's in te kopen", legt Ludo even later uit. Het werk van de bloemencommissie begint net voordat de dahliaknollen de grond in gaan. "Dan al houden we bij hoeveel soorten bloemen iedere buurtschap heeft aangeplant." Hij laat een lijst zien. "Kijk, in 2018 zijn er door de buurtschappen ruim 455.000 knollen geplant. Daar worden 25 miljoen dahlia's van geplukt, waarvan er 'slechts' 7,5 miljoen op de wagens gaan." Wat er dan met die rest gebeurt? Dat is grotendeels bestemd voor de handel met andere corso's en buurtschappen. Ludo "Maar het kan ook zijn dat er in het tikweekend een kistje bloemen van de steiger valt of dat de bloemen gewoon verlept zijn. En er zijn natuurlijk bloemen bij die tijdens het plukken op de grond vallen."

Over de grens
Het werk in de tent verschilt niet zo met dat van de bloemencommissie. "Ook wij zijn dag in dag uit met een bestuur van zeven man aan het zorgen dat alles soepel draait. Ik maak weleens dagen dat ik om elf uur 's ochtends begin en pas die nacht laat klaar ben." Zodra de bloemenmannen van de buurtschappen hun 'definitieve lijst' doorgeven met het aantal en soort bloemen dat ze nodig hebben, begint de drukte pas echt op gang te komen voor de bloemencommissie. "Dan bekijken wat we zelf in Zundert hebben staan of eventueel bij moeten halen. Maar vergis je niet: Zundertse dahlia's worden in alle bloemencorso's in Nederland gebruikt. En zelfs over de grens, een tijd terug nog voor een bloemenfestival in Duitsland."

Zunderts trots
Toch vindt de meeste handel binnen Zundert zelf plaats. "In het corso is iedereen bereid om elkaar te helpen. Is er ergens een kistje te weinig, dan kan er vaak tot laat op de zaterdagavond voor corso nog iets geregeld worden. Wat dat betreft is iedere bloem die naar Zundert komt één voor allen en allen voor één." Dan is er nog het probleem van de velden. "Bloemenvelden kunnen uitgepierd zijn omdat dahliaknollen 'op' zijn. Zo is de dahlia 'Zunderts Goud' uitgestorven door ziektes. Aan de andere kant, er zullen altijd nieuwe soorten dahlia's gekweekt worden. De Zundert Mystery Fox is een mooi voorbeeld."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief