Het feestje in de tent op de Zonnewende staat inmiddels als een huis.
Het feestje in de tent op de Zonnewende staat inmiddels als een huis. Foto: Johan Vivé / SBZ

Het corsofeest: Een evenement in een evenement

Door: Guus Arnouts Algemeen

ZUNDERT - Een corsofeestje bouwen kunnen de meesten in Zundert wel. Maar net zoals het bouwen van een wagen de nodige inspanning vergt, is het organiseren van 'het feest van Zundert' dat ook in de twee dagen voordat de corsowagens tegen de vlakte gaan.

Dennis van de Wouw, de plaatsvervangend portefeuillehouder, en Mike Elst maken deel uit van de werkgroep Horeca & Programmering en zijn daarmee mede verantwoordelijk voor hét feestje van Zundert. Mike houdt zich onder andere bezig met het programmeren van de zogenaamde special effects. Je ziet ze pas op het moment dat ze er zijn. En dat is precies de bedoeling. "Je moet denken aan vuurwerk of CO2- of rookkanonnen", vertelt Mike. Samen met het licht en geluid waar hij de plannen voor uitschrijft, maakt dat dat menig band in een spectaculaire omlijsting optreedt. "De kunst daarbij is om te blijven vernieuwen. Special effects moeten mensen blijven verrassen. Zo hadden we vorig jaar speciale vuurwerkbranders voor op het podium staan."

Show klaar
Ook over twee weken heeft de werkgroep weer een aardige show voor elkaar gebokst. Inmiddels in samenwerking met grote bedrijven van buiten Zundert. "Eigenlijk hebben we pas sinds het optreden van The Dirty Daddies in 2015 voor het eerst kennisgemaakt met special effects. Toen beschikten we slechts over een confettikanon dat ik nog bestuurde", blikt Mike terug. "Inmiddels is het zo gegroeid; daar moeten gewoon professionals uit Amsterdam aan te pas komen."

Keuzes
En daarin maakt de werkgroep ook professionele keuzes, vertelt Dennis. En die kunnen soms best rigoureus zijn. "Een aantal jaar geleden hebben we het feest op de veiling weggehaald en ons gefocust op de Zonnewende. Een belangrijke keuze geweest voor de sfeer en uitstraling van het feest." Toch is dat feest er natuurlijk niet alleen op de Zonnewende. "Samen met de Zundertse horeca hopen we een zo gevarieerd mogelijk programma neer te zetten. De bezoeker moet kunnen kiezen, de bedoeling is dat hij nergens naartoe wordt gedwongen."

Tevreden
"Je kunt het die 3500 man die in de tent staan nooit allemaal naar de zin maken, maar volgens mij zitten we de laatste jaren aardig in de buurt", lacht Dennis. 'Boek eens een grote naam of artiest' wordt er geroepen. Is dat iets wat het corsofeest per se nodig heeft? Volgens Dennis hangt dat er maar net van af. "Het moet dan echt tegen de kosten opwegen of je moet ergens mee uit willen pakken, bijvoorbeeld met een jubileumjaar", legt hij uit. Maar beter is het volgens beide heren om daarin een middenweg te zoeken.

Op zoek
Maar hoe vind je die? "Samen met onze werkgroep gaan we en worden we vaak gevraagd op festivals om eens te komen kijken", vertelt Mike. "Dan doen we de nodige ervaring op. Dat geldt ook voor de Achterhoekse band Kennèh die we dit jaar geprogrammeerd hebben. Toen we die live hoorden spelen, keken we elkaar allemaal aan: 'Die moeten naar Zundert komen!' Als we ze niet live hadden gezien, hadden we ze waarschijnlijk niet geregeld." 

Benieuwd wat er op 2 en 3 september te beleven valt? Via corsozundert.nl/praktisch/programma heb je een uitgebreid overzicht met álle acts en bands.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief