Afbeelding
Foto: Mieke van Meer
FOTOALBUM

Terugblikken op kleurrijke stoet Bloemencorso Zundert

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZUNDERT - Zo af en toe maak je het mee: het corso beginnen met een climax. En dat was dit jaar het geval. Buurtschap 't Stuk opende de 77e editie van Corso Zundert met hun wagen Iguana in(ter)action. Bij de 2e doorkomst op de Markt kregen zij het befaamde "jullie mogen stoppen" te horen.

DOOR MIEKE VAN MEER

Uit alle hoeken en gaten rondom de Markt kwamen de Stukkers op hun wagens afgevlogen. Vreugdetranen bij groot en klein. "Heja, 't Stuk" weerklonk. Volgens velen waren de drie iguanen een terechte winnaar. Geholpen door prachtig aangeklede figuranten wandelden de reptielen door de Zundertse straten. Gedroogde dahlia's vormden de schutkleuren van de reptielen die daardoor levensecht leken. De angst dat de wagens te klein zouden zijn bleek ongegrond.

Vreugdedansje

De traditionele spanning was er op deze manier snel af bij de tweede doorkomst op de Markt. Evengoed was Klein Zundert dolbij met hun tweede plaats voor 'Pestdokter'. De cheerleaders van Tiggelaar joelden nog harder bij het horen van hun derde plek voor 'Out of Space'. En ook de Wernhoutse clowns deden een extra vreugdedansje omdat het publiek hun 'We hangen de clown uit' de mooiste wagen vond. Naast vreugde ook verdriet bij buurtschappen die hoger hoopten te eindigen. Klein Zundertse Heikant was er daar ongetwijfeld een van. Het publiek op de Markt liet horen de 20e plaats voor 'Corsorkaan' niet te begrijpen. De winnaar van vorig jaar, buurtschap Schijf, kon wegens panne de optocht niet uitrijden. Hoewel de jury hen een zesde plaats had toebedeeld voor 'The last yeti', werd het buurtschap later gediskwalificeerd.

Diversiteit

Al met al was het een zeer divers corso. Innovatieve ontwerpen wisselden af met meer bekende voorstellingen. Van megatractors met bloemenmeisjes tot een conceptuele explosie. En van een all American Parade tot een wand vol bloemstukken. Vergeleken met vorige edities waren er dit jaar minder grote, monumentale dahliawagens te zien. Ontwerpers zoeken steeds naar andere manieren om het publiek en de jury te boeien. Groot hoeft dat niet per se te zijn, getuige de winnende wagen. Zo deelde de jury een pluim uit aan buurtschap Rijsbergen voor het drijfeffect dat zij wisten uit te beelden in 'Sereen'.

Veel bezoekers

Langs de route was het al vroeg druk. Inwoners van Zundert die hun oprit afschermen met plastic tuinstoelen en dagjesmensen met inklapbare krukjes en kleedjes. Wie goed luisterde hoorde een kakafonie aan verschillende talen. Volgens de NOS trok de optocht zo'n 70.000 bezoekers, wat een recordaantal zou zijn. Zo wordt Corso Zundert steeds populairder in binnen – en buitenland. Het zal de bouwers en wagenduwers een zorg wezen. Zij vieren, na maanden sjouwen in de tent, twee dagen lang hun Zunderts feestje. En dan door naar een nieuw corsojaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief