Femke in actie tijdens de competitiefinale.
Femke in actie tijdens de competitiefinale. Foto: -

Femke Frijters snel bij EK clubteams

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ZUNDERT - In Castellon de la Plana, Spanje, werd afgelopen weekend het EK voor clubteams gehouden. Femke Frijters, uitkomend voor PAC Rotterdam maar trainend bij DJA in Zundert, deed daar mee aan drie onderdelen: 100 en 400 meter horden en de 4x100 meter estafette.

Na een vliegreis op donderdag en een goede voorbereidende training op vrijdag, was het op zaterdag dan zover. Aangezien de wedstrijd in het zonnige Spanje werd gehouden, werd er vooraf goed weer verwacht; het had al drie maanden niet meer echt geregend. Maar uitgerekend op zaterdag begon de dag met stortbuien en flinke onweer. In de stromende regen liep Femke de 100 meter horden. De starter wachtte erg lang met het schot en de wind stond tegen wat Femke’s start niet ten goede kwam. Toch knokte ze zich goed terug in de wedstrijd, liep een goede tijd (14,81sec) en eindigde knap als vierde, waarmee ze 5 punten scoorde voor PAC.

Na de 100 meter horden klaarde het langzaam op en voor Femke’s specialiteit, de 400 meter horden, waren de omstandigheden goed. Weken van training op met name het eerste stuk van de race betaalden zich uit. Ondanks dat ze de eerste horde met het verkeerde been uitkwam en daarmee wat tijd verloor, liep ze een razendsnelle eerste 200 meter; veruit haar snelste ooit. Op het tweede stuk mistte ze echter een klein beetje inhoud, waardoor een nieuw persoonlijk record er net niet in zat. Met een tijd van 62,53 seconden pakte ze ook hier een vierde plaats en de daarbij horende 5 punten.

Aan het einde van het toernooi worden de estafettes gelopen. Femke stond opgesteld op de 4x100 meter wat toch wel wat spanning met zich meebracht, omdat ze nog niet veel ervaring heeft met dit onderdeel. Maar daar was eigenlijk niets van te zien. Als eerste loper kwam ze goed uit het startblok en na 100 meter drukte ze als een volleerd estafetteloopster het stokje bij de tweede loopster in haar handen. De loopsters van PAC liepen een goede race en konden goed mee met de andere teams. Echter had de laatste loopster wat last van haar enkel en moest daardoor wat meters prijsgeven. De uiteindelijke 49,11 seconden was goed voor een zesde plaats.

In het eindklassement eindigden de meiden van PAC op de zesde plaats, wat een hele knappe prestatie is tussen grote atletieklanden als Spanje, Groot-Brittannië en Turkije. Met deze prestatie handhaven zij zich in de hoogste divisie en hebben zich meteen geplaatst voor het toernooi van volgend jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief