Het soort bakfiets dat bij het ongeluk betrokken is.
Het soort bakfiets dat bij het ongeluk betrokken is. Foto: Stint

Ook maatregelen bij kinderopvang Kober na dodelijk ongeval met bakfiets Oss

Door: Guus Arnouts Algemeen

WEST-BRABANT - Bij een tragisch ongeval donderdagochtend in Oss botsten een trein en elektrische bakfiets op elkaar bij de spoorwegovergang. Hierbij kwamen vier kinderen om het leven die in de bakfiets van de kinderopvang zaten. Onder de twee zwaargewonden is de begeleidster die het voertuig bestuurde. Wat betekent dit ongeluk voor de elektrische bakfiets in de regio? 

Een woordvoerster van kinderopvang Kober, actief in de regio's van Breda, Roosendaal en Etten-Leur, laat weten erg geschrokken te zijn. "We leven enorm mee met de nabestaanden. Wel hebben we intern gezegd dat we nu maatregelen gaan treffen, ongeacht wat het onderzoek uitwijst."

Zo zal het personeel dat na dit ongeluk problemen ondervindt om op een elektrische bakfiets te stappen begeleiding krijgen. "Ook gaan we nog beter controleren op de instructies en uitleg hoe zo'n bakfiets of Stint werkt. Eventueel kijken we naar punten waar extra training mogelijk is."

Geen problemen
Zelf rijden er op dit moment bij Kober 37 elektrische bakfietsen rond. "En dat gaat altijd goed", aldus de woordvoerster. "Na dit ongeluk kan ik me voorstellen dat begeleiders toch enige schrik hebben om op een bakfiets te stappen. Daar gaan we nu mee aan de slag. We wachten het nieuws af." Er rijden in Nederland zo'n 3500 elektrische bakfietsen en Stints rond, meldt de NOS.

Elektrische bakfiets/bolderkar
"De Stint is een elektrisch voertuig, en valt hiermee in een bepaalde categorie voertuigen: de zogenaamde 'bijzondere bromfiets'", zo valt te lezen op de website van Stint. Voor het gebruik van een Stint (een soort elektrische bakfiets) is geen rijbewijs nodig. Ook een kentekenplaat en helm zijn niet verplicht. Deze regels zijn vastgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, geadviseerd door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). De maximumsnelheid van een Stint ligt vast op 25 kilometer per uur.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief