Johan bij de leguanen in de bakkerij.
Johan bij de leguanen in de bakkerij. Foto: Amy Klaverveld

'Het is iets moois om terug te zien'

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ZUNDERT – Bakker Johan Raats ontwierp samen met drie kameraden de leguanen van het winnende buurtschap met het bloemencorso. Samen met Jack Schetters, Joël Sprenkels en Hans Arnouts hielp hij 't Stuk naar de overwinning. Wat zijn ervaring dit jaar nóg mooier maakte, waren de camera's van SBS6, die hem drie dagen lang op de voet volgden. Het eindresultaat is vanavond eindelijk te bewonderen. Vanaf 21:30 uur is Johan te zien op SBS6.

Johan bleef er zelf redelijk nuchter onder. "De mensen om me heen waren er veel meer mee bezig. Ik had het vaak niet eens in de gaten dat de camera's er waren." In het corsoweekend had de bakker niet alleen zijn eigen ontworpen wagen naar om te kijken. Voor het SBS6 programma 'Wat is de uitslag?' moest Johan zich van zijn beste kant laten zien. In drie dagen tijd werkten Johan en de cameraploeg naar de uitslag van het corso toe, een uitslag die voor hem wel erg goed uitpakte.

Natuurlijk

De ploeg van het SBS6 programma kwam via stichting Bloemencorso in contact met Johan. De stichting had namelijk een lijstje met ontwerpers opgestuurd. Volgens Johan koos de ploeg juist hem omdat hij zelfstandig ondernemer is. Er is dan ook in zijn bakkerij gefilmd. "Ik heb ze wel gezegd dat ik niets over ga doen. Als ik in de bakkerij sta, ben ik aan het werk." Gelukkig voor Johan hoefde dit ook niet vaak. SBS6 wilde alles namelijk zo natuurlijk houden. "Soms merkte je wel welke kant ze op wilden, dat ze spanning op wilden bouwen of juist een bepaalde emotie te laten zien. Maar je doet gewoon je ding en dan kwam het wel goed." Vaak had hij niet in de gaten dat de camera's op hem gericht waren. Zo ook niet met de uitslag. "Ik hoorde dat we wonnen en ik rende eigenlijk meteen naar voren. Later hoorde ik pas dat de camera's mee renden en eentje niet eens door de menigte kwam. Ik was er gewoon niet mee bezig." Voor Johan was het de 28-ste keer dat hij een wagen ontwierp. In die 28 jaar, won het buurtschap drie maal.

Voor het archief

Volgens Johan heeft stichting Bloemencorso niets aan de PR-actie. "De uitzending is na het corso geweest en het is veel te vroeg voor het volgende corso. De uitzending gaat dus niet voor meer bezoekers zorgen." Voor de bakker zelf heeft het wel wat opgeleverd: een bijzonder corso en een vastgelegde herinnering voor in het archief. "Het was gewoon heel apart. Leonie en alle anderen zijn precies zoals je denkt dat ze zijn, ook als de camera's uit zijn. Dat had ik niet verwacht, het zijn erg leuke mensen." De presentatrice en de cameraploeg vertrokken op corsozondag direct na de uitslag en de uitbundige reacties winnend buurschap 't Stuk. Johan ontving maandag nog wel een telefoontje van de redactie van 'Wat is de uitslag?'. Een medewerker vertelde hem dat zijn reportages tot nu toe een van de leukste was om te filmen en dat ze geen idee had wat er allemaal kwam kijken bij het bloemencorso.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief