Doe ook mee aan de grootste groene vrijwilligersdag van Nederland! FOTO MARTIN VAN LOKVEN
Doe ook mee aan de grootste groene vrijwilligersdag van Nederland! FOTO MARTIN VAN LOKVEN Foto: Martin van Lokven

Natuurwerkdag op de Oude Buisse Heide

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ACHTMAAL - Wat is niet fijner om lekker buiten de handen uit de mouwen te steken? Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november kun je samen met Natuurmonumenten werken op de Oude Buisse Heide. Je krijgt een goede work-out en je bent goed bezig voor de natuur!

Samen buiten aan de slag

Dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen: zagen, snoeien en meer. Op de Oude Buisse Heide (Achtmaal, Zundert) kunnen vrijwilligers samen met Natuurmonumenten aan de slag om te zorgen dat heide daadwerkelijk heide blijft. Dat is nodig want opslag (van jonge berken en dennen) zorgt er langzaam voor dat de heide wordt verdrongen door bos.

Op zaterdag 3 november zijn vrijwilligers welkom om te helpen met het uitsteken van berkjes en het afzagen van dennen. We starten om 10.00 uur. De verzamellocatie is bij Kruising Hoekvensedreef en Buisse dreef te Achtmaal. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar de werklocatie op de heide. Aanmelden voor de Natuurwerkdag kan op www.natuurwerkdag.nl en zoek in Noord Brabant op 'Oude Buisse Heide'.

Natuur en landschap kunnen niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en heidevelden is vaak in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is echt een pareltje met een typisch cultuurlandschap. Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit dit landgoed. Schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst beleefde samen met haar man, kunstenaar Richard Roland Holst, vele zomers op de Oude Buisse Heide. En nog steeds kun je hier inspiratie opdoen en struinen door de oude bossen, langs weilanden, akkers, vennen en natuurlijk de heide.

Wist je dat aan het eind van de 20ste eeuw nog maar minder dan één procent van Nederland uit heide bestond? Daarom probeert Natuurmonumenten samen met vrijwilligers zo goed mogelijk voor de heide te zorgen.

Doe ook mee!

Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een (halve) dag aan de slag te gaan? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl en zoek in Noord-Brabant op 'Oude Buisse Heide'.

Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij

LandschappenNL organiseert landelijk de Natuurwerkdag. In Brabant wordt de dag door Brabants Landschap georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale vrijwilligersgroepen en IVN-afdelingen. Daarnaast doen diverse landgoedeigenaren, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland mee.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief