Stoel, vrij ingevlochten met wilgentenen.
Stoel, vrij ingevlochten met wilgentenen. Foto: Rien Stuijts

Expositie van Zundertse stoelenmatter in Openlucht Museum Arnhem

Sport en vereniging

ZUNDERT - De afgelopen 2 maanden stond het ambacht stoelenmatten centraal in het Ambachtenlab. Het ambachtenlab wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) met als doel tot nieuwe inzichten, technieken en innovaties te komen bij allerlei meestal oude ambachten. Omdat KIEN ook de plaatsingen regelt op de lijst van Immaterieel Erfgoed en Rien Stuijts als eerste stoelenmatter in Nederland op deze lijst staat werd hij hiervoor als eerste ambachtsman uitgenodigd.

Voor dit experiment worden ambachtslieden, kunstenaars, studenten, ontwerpers e.d. samengebracht in het OLM te Arnhem. Het eerste ambacht was dus stoelenmatten met als voortrekker Rien Stuijts uit Zundert. Hij nam deel aan dit project samen met zijn stagiaire en twee ontwerpers.

Een keer per week werkten zij in de houtschuur op het terrein van het OLM in alle afzondering om zo ongestoord te kunnen experimenteren met pitriet, biezen, zeegras en andere gebruikelijke en niet gebruikelijke, vlechtmaterialen. Na enkele sessies kwam het project langzaam op gang en werden de eerste probeersels zichtbaar. Zo werd er een gieter hersteld met vlechtband, wat eigenlijk bestemd is om zittingen mee te maken. Ontwerpers gingen stoelenmatten en de stoelenmatters kropen in de huid van de ontwerpers. Rien zelf ontwierp een stoel uit een plaat OSB-houtvezels en bracht dat in combinatie met webbing. Zo vlocht hij ook een oud ijzeren stoelframe in met geschilde wilgentenen. Kapotte spijkerbroeken kunnen hersteld worden met biezen en er werd een dobbelsteen gemaakt waarmee je niet kunt dobbelen. Kortom een geslaagd experiment waarvan alle objecten de komende 6 weken te bezichtigen zijn in de centrale inkomhal van het Open Lucht Museum in Arnhem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief