Mieke van Zundert ontving de Gouden K.
Mieke van Zundert ontving de Gouden K. Foto: Charles van Campenhout

Landelijke kunstonderscheiding voor Mieke van Zundert

Door: Amber Kuijs algemeen

ZUNDERT - Hoog bezoek voor de Zundertse kunstenares Mieke van Zundert. In haar atelier aan de Molenstraat in Zundert kwam wethouder Twan Zopfi haar zondagmiddag hoogstpersoonlijk feliciteren met de Gouden K, een landelijke kunstonderscheiding, welke Van Zundert een dag eerder ontving.

De erespeld behorende bij de toegekende Gouden K werd zaterdag tijdens de Nationale Kunstdagen ten overstaan van enkele honderden belangstellenden uitgereikt n de Beursfabriek in Nieuwegein. De Nationale Kunstdagen zijn onderdeel van de Nationale Kunstweek die elk jaar in november wordt gehouden.

Selectie
Dit jaar hebben meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal tien Gouden K's worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten tien personen geselecteerd, onder wie dus Mieke van Zundert.

Motivatie
Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie, die maximaal 300 woorden telt en die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De voordrachtperiode was van 20 september tot en met 20 oktober.

Eervol
De Gouden K is in immateriële zin een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor, kort gesteld, beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst. Doel van de toekenning van Gouden K's is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K's hebben geleverd, waarvoor zij hulde en een stoffelijke onderscheiding verdienen.

Positief
Inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst, voor vergroting van het bereik van en/of de waardering voor beeldende kunst en/of voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars en/of het behoud van, de plaatsing van, of restauratie van een of meer kunstwerken, komen in aanmerking voor een Gouden K.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief