HoCoSto ontving dinsdag een flink bedrag aan prijzengeld
HoCoSto ontving dinsdag een flink bedrag aan prijzengeld Foto: Amy Klaverveld

Achtmaals bedrijf HoCoSto wint sportinnovatieprijs

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ACHTMAAL -  Het innovatieve bedrijf HoCoSto uit Achtmaal heeft dinsdag een prijs gewonnen bij de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties. Samen met vier andere bedrijven won het Brabantse bedrijf €100.000 om sportverenigingen energie neutraal te maken. Met het plan, SEASONAL THERMAL ENERGY STORAGE (STES), wil HoCoSto sportaccommodaties geheel van het gas af helpen.

Eerder viel het Achtmaalse bedrijf met de STES ook al in de prijzen, voor de beste start-up van West-Brabant. De STES is een ondergronds vak of raamwerk, wat een geïsoleerde bak, gevuld met water vormt. In de zomer wordt de bak met water opgewarmd door zonnewarmte. Door de isolerende laag rondom het raamwerk blijft het water tot minstens in de winter warm en kan het gebruikt worden voor verwarming of koken. Daarmee vormt het concept een innovatie en variatievorm gasloos bouwen. 

De prijs

HoCoSto mocht een check ter waarde van €100.000 in ontvangst nemen. Gerda Geerts, mede-oprichter van het bedrijf is erg blij met de prijs. "Subsidies mag je vaak niet stapelen. Dit bedrag mogen we wel gebruiken in combinatie met de subsidie." Een deel van het bedrag gaat nog naar onderzoek en zeker de helft gaat in de pilot, om te laten zien dat het innovatieve plan werkt. 

Sportverenigingen

Bij sportverenigingen is het vaak zo dat de meeste kosten aan vaste lasten op gaan, zo ook voor gas en energie. Met het idee van de warmteopslag zullen deze kosten dalen, waardoor subsidie en andere inkomsten elders kunnen worden besteed. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief