Afbeelding

Lezing geschiedenis van trein/tram en bus in Zundert/Rijsbergen.

Door: Sandra Broosus 112 Meldingen

ZUNDERT - Op maandag 11 december om 20.00 uur geeft Jan Vrijs namens Heemkundekring De Drie Heerlijkheden in zaal Schuttershof (Klein Zundertseweg 38 te Klein Zundert) een lezing met als titel "De geschiedenis van de trein, tram en bus in de gemeente Zundert".

Met name ook de BBA was belangrijk voor Zundert/Rijsbergen en andersom waren Zundert en Rijsbergen belangrijk voor de BBA omdat:
- Voor het grensverkeer (verbinding Breda-Antwerpen) lag Zundert ook centraal. In de jaren 1960-1970 reden er bussen van Breda rechtstreeks via Zundert, Wuustwezel enz. naar Antwerpen v.v.
- Het bloemencorso was voor de BBA een belangrijke inkomstenbron en er werden veel extra bussen ingezet op de eerste zondag van september.
- In 1977 werd een van de eerste buurtbuslijnen van Nederland in gebruik genomen die van Zundert via Achtmaal naar Roosendaal voerde.
- Uit dit buurtbusproject kwam de eerste vrouwelijke buschauffeur bij de BBA voort!
- Lijn 15 (Breda - Zundert - Wernhout-grens) in 1978 een z.g. "Pepbuslijn" werd, waarbij met eenvoudige middelen de buslijn 15 werd opgepept.
- In de jaren 1990 nog een van Gogh bus heeft rondgereden.
Jan Vrijns zal ons uitgebreid vertellen de BBA en het daarnaast ook nog hebben over de ZSNM, de Zuid Nederlandsche Stoomtramweg Maatschappij en de EBN, Exploitatie Buurtspoorwegen in Nederland, er zal dus ook een stukje voorgeschiedenis van de tram worden behandeld.
Deze boeiende lezing is zeker de moeite waard om te bezoeken. De entree is gratis voor leden van Heemkundekring de drie Heerlijkheden. De lezing begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.45 uur. Locatie: zaal Schuttershof, Klein Zundert. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief