Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Rector Peter van Heusden 40 jaar in dienst van KSE

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RIJSBERGEN – Veertig jaar is Peter van Heusden (62) in dienst van de Etten-Leurse scholengemeenschap KSE. Bijzonder, omdat de KSE dit schooljaar ook het vijftigjarig jubileum viert. Van Heusden maakte de school vanaf de begintijd mee. Hij ging er namelijk ook als leerling naar toe. "En dat was vanaf het eerste jaar dat de KSE bestond!" Inmiddels is hij opgeklommen tot rector en voorzitter van het college van bestuur.

Op de middelbare school doorliep Van Heusden het atheneum keurig in zes jaar. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn schooltijd. Daarbij was hij zeker niet altijd de braafste scholier: "Maar er was altijd sprake van wederzijds respect tussen leerling en docent. Dat vind ik nog steeds belangrijk."

Contact met leerlingen

Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot docent. De eerste zeventien jaar gaf hij de vakken aardrijkskunde en geschiedenis. Toevallig kwam hij als leraar weer op de KSE terecht. Hij werd gevraagd om in te vallen voor een andere docent, maar ging uiteindelijk niet meer weg. Als docent én rector vindt hij vooral het contact met de leerlingen erg belangrijk: "Ook breng ik ze graag iets bij. Ik merk nog steeds dat leerlingen graag leren. Iedereen wil graag vooruit. Daarbij is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn talenten te ontdekken. We bieden leerlingen extra uitdaging met onder meer Sport+, musicalateliers, versterkt talenonderwijs en de Business School waarbij ze kennismaken maken met het ondernemerschap."

Kleinschalig onderwijs

De KSE is op papier een grote school met 2.516 leerlingen en 230 medewerkers, maar kenmerkt zich in kleinschalig onderwijs. De scholengemeenschap is verdeeld in verschillende leshuizen op één locatie aan de Stijn Streuvelslaan. "Dat gaat per leeftijdscategorie. In 2016 kregen de eersteklassers hun eigen lesgebouw. Daarvoor moesten ze een klein stukje lopen naar het inmiddels gesloopte brugklasgebouw. Ze hoeven niet meer te reizen tussen gebouwen. Ook hebben we op deze plek de sportzalen- en velden. Dat is uniek", vindt Van Heusden.

Loopbaan

In de jaren tachtig haalde Van Heusden ook zijn papieren om economie te geven. Hij bleef altijd op de KSE lesgeven, maar maakte ook een uitstap als docent op het hbo. Ook runde hij een bedrijf dat particulier avondonderwijs gaf aan volwassenen die extra scholing wilden. Daar stopte hij in 1996 mee. Dat gebeurde na zijn benoeming tot examencoördinator. In 2000 trad hij toe tot de directie van de KSE. Drie jaar later werd hij benoemd tot collegelid van de Raad van Toezicht. In 2009 volgde het rectorschap: "Ik ben ook blij dat ik binnen de KSE zoveel kansen heb gehad om me te ontwikkelen."

Strategische koers

Als rector houdt hij zich bezig met de strategische koers van de KSE voor de nabije toekomst: "Het is heel belangrijk om te anticiperen. Daarmee zijn we eigenlijk nooit klaar, want hét kan altijd nog beter. Daarbij staat de leerling altijd centraal. Zo zijn we nu bezig met de introductie van tablets in de klas." Ook in zijn huidige functie heeft Van Heusden veel contact met leerlingen en ouders. Dat gebeurt via leerlingenraden, oudercontactgroepen, de ouderraad en de MR. Zij denken mee over de koers van de KSE: "Daarbij staat het algemeen belang centraal en dat gaat boven het eigen belang."

Stabiel leerlingenaantal

Van Heusden is er trots op het leerlingenaantal van de KSE al jaren gelijk blijft: "Dat is bijzonder, omdat het aantal scholieren in de regio krimpt." De Etten-Leurse scholengemeenschap heeft zich dan ook bewezen als een stabiele factor. Dat laat zich ook zien in het aantal rectoren. Van Heusden is pas de derde in vijftig jaar tijd. Voorlopig gaat hij nog niet met pensioen: "Ik heb het hier nog heel erg naar mijn zin!" In zijn woonplaats Rijsbergen is Van Heusden ook nog voorzitter van voetbalclub VVR. Bestuurswerk ligt hem goed. Hij besluit: "Ik geef graag uitvoering aan beleid. Je krijgt ook er ook voldoening voor terug als alles loopt als een geoliede machine."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief