Surplus werkt via het programma VoorleesExpress aan geletterdheid en ouderparticipatie, met een netwerk van scholen, bibliotheken, vrijwilligers, welzijnspartners en gemeenten. FOTO ST. VOORLEESEXPRESS
Surplus werkt via het programma VoorleesExpress aan geletterdheid en ouderparticipatie, met een netwerk van scholen, bibliotheken, vrijwilligers, welzijnspartners en gemeenten. FOTO ST. VOORLEESEXPRESS Foto: St. VoorleesExpress

10 jaar VoorleesExpress

Sport en vereniging

ZUNDERT - Tijdens de Nationale Voorleesdagen viert welzijnsorganisatie Surplus het 10-jarig jubileum van de VoorleesExpress. Sinds 2009 voert Surplus dit project uit met een groot team van gedreven studenten en vrijwilligers. In tien jaar is het project gegroeid tot een succesvolle interventie om taalontwikkeling bij jonge kinderen en ouderparticipatie te stimuleren. Inmiddels voert Surplus het project niet alleen uit in Breda, maar in Etten-Leur én gaat Zundert van start!

De VoorleesExpress is in 2006 ontwikkeld door Stichting VoorleesExpress in Utrecht. Het is een programma dat zich richt op de taalontwikkeling van jonge kinderen en ouderparticipatie. Inmiddels is het project actief in meer dan 200 gemeenten. Enthousiast geworden door de verhalen uit Utrecht, zijn in 2008 de eerste stappen door Surplus en De Bibliotheek Breda gezet om ook een locatie op te zetten. In 2009 is VoorleesExpress Breda toen daadwerkelijk gestart, als derde locatie in Nederland, met een handjevol vrijwilligers en gezinnen. In tien jaar tijd zijn in Breda meer dan 2500 kinderen bereikt in verschillende wijken van de stad.

Traject

Met het traject van VoorleesExpress krijgt een gezin een half jaar begeleiding om actief aan de slag te gaan met lezen en de taal. Op allerlei manieren proberen de vrijwilligers de taalontwikkeling van kinderen te vergroten én met de ouders manieren te vinden om binnen eigen mogelijkheden de taalomgeving thuis te verrijken. Zo wordt niet alleen ingezet op meer gelijke kansen in het onderwijs en het voorkomen van laaggeletterdheid, maar ook op benutten van de invloed van ouders en een stimulerende thuisomgeving.

Trots

Nadat de VoorleesExpress al een tijdje actief was in Breda, zette Surplus zich in voor een uitrol naar andere gemeenten. En daar bleek het project ook een goede aanvulling te zijn op het bestaande aanbod. Vorig jaar ging het project vliegend van start in Etten-Leur, de toenmalige wethouder gaf hiervoor de feestelijke aftrap. En nu staat ook gemeente Zundert in de startblokken. De voorbereidingen zijn in volle gang, zodat binnenkort de eerste vrijwilligers en gezinnen kunnen gaan deelnemen.

Surplus is trots op deze ontwikkeling, via het project VoorleesExpress bereikt zij een grote groep laagtaalvaardige ouders en kinderen, die zo op een eenvoudige manier thuis begeleiding kunnen ontvangen. De aanpak van Surplus kenmerkt zich door een stevige samenwerking met het lokale veld zoals de bibliotheek, jeugdgezondheidszorg, onderwijs, en gemeente. Samen met deze partners en de vrijwilligers zal tijdens een jubileumborrel worden geproost op wat bereikt is. Ook de wethouder van Jeugd, Onderwijs en Cultuur zal hierbij aanwezig zijn.

Meer informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief