Leerlingen die worstelden met woorden krijgen tips van dichter Kees van Meel. FOTO HELMA BRAAT
Leerlingen die worstelden met woorden krijgen tips van dichter Kees van Meel. FOTO HELMA BRAAT Foto: Helma Braat

Wedstrijdje 'worstelen met woorden' tijdens de Poëzieweek op de Oude Buisse Heide

Sport en vereniging

ACHTMAAL - In stilte keihard zwoegen aan een gedicht om trots op te zijn! Dat deden maar liefst honderd leerlingen van groep acht van de basisscholen van de gemeente Zundert tijdens de Week van de Poëzie.

Stichting Cultuur Landgoederen Zundert organiseerde de poëziewedstrijd op een bijzondere locatie; in de Herenkamer van de Buisse Hoeve op de Oude Buisse Heide, dé plek waar dichteres Henriette Roland Holst ooit vele beroemde schrijvers en dichters ontving.

Opwarmertje

Voordat de kinderen aan de slag gingen met hun gedicht, nam gids Ad de Klerk ze mee voor een wandeling over het landgoed als ‘opwarmertje’. Onderweg vertelde hij spannende en grappige verhalen over de natuur, de geschiedenis van het landgoed de Oude Buisse Heide en haar bewoners. Onderwerpen die je later, op creatieve wijze verwoord, terug kon lezen in de gedichten van de leerlingen.

Heel trots

Het thema van de Poëzieweek ‘vrijheid’ werd door de leerlingen breed geïnterpreteerd. Dit leverde verrassende en soms ontroerende gedichten op. Leerlingen die zichtbaar worstelden met woorden kregen tips van dichter Kees van Meel of van hun leerkracht. Zoals Sara van de St. Bavoschool: ‘Ik vind dit veel leuker dan leren en ik ben heel goed in dichten’, zegt ze vol zelfvertrouwen, ‘maar dit is toch wel moeilijk’. Ook heeft ze last van de tijdsdruk. Toch is ze heel trots op het resultaat. En aan het einde van de ochtend wil ze haar gedicht maar wat graag voorlezen. En ze is niet de enige!

Gedichtenroute

Alle gedichten worden beoordeeld door dichter Kees van Meel en dichteres Pien Storm van Leeuwen. Het winnende gedicht krijgt een plaatsje in één van de panelen van Natuurmonumenten langs de gedichtenroute Henriette Roland Holst op de Oude Buisse Heide. Stichting Cultuurlandgoederen Zundert organiseerde de poëziewedstrijd met medewerking van Natuurmonumenten.

Henriette Roland Holst jaar

De poëziewedstrijd voor de basisschoolleerlingen is een van de vele speciale activiteiten die Stichting Cultuur Landgoederen Zundert in 2019 organiseert op de Oude Buisse Heide in het kader van het 150e geboortejaar van Henriette Roland Holst. Het wordt een jaar boordevol activiteiten op gebied van poëzie, lezingen, muziek en exposities op bijzondere locaties. Je bent hierbij van harte welkom! Check het programma op www.cultuurlandgoederen.nl en volg ons op facebook.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief