Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Carnavalsdienst is vaste prik in 't Aopelaand

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - In 't Aopelaand is de jaarlijkse carnavalsdienst inmiddels bijna niet meer weg te denken. Komende vrijdag om 20.30 uur vindt alweer voor de zevende keer een viering plaats in de Rijsbergse Sint Bavokerk.

Dat er een heuse carnavalsdienst wordt gehouden is overigens niet zo heel erg vreemd. Ooit startte het al eens 'heidens' lentefeest. Toen echter gaandeweg bleek dat de Rooms-Katholieke Kerk nauwelijks bij machte was om het festijn te onderdrukken, werd tijdens het Concilie van Benevento (1091) besloten om het een eigen plek binnen de christelijke liturgie  te geven. Hierbij werd Aswoensdag uitgeroepen tot het begin van de veertig dagen durende vastentijd. Dit ter herdenking van de veertig dagen die Jezus Christus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte én als bezinning op de christelijke kernwaarden. Het carnaval ging hierdoor dus bij uitstek gelden als de laatste mogelijkheid om zich nog te buiten te gaan vóór de start van de vastentijd, een periode waarin men wordt geacht zich juist tot het minimaal noodzakelijke te beperken

Dankbaarheid

In 2013 leek het CV De Aopelaanders een goed idee om ter gelegenheid van haar 55-jarig bestaan en uit dankbaarheid een carnavalsdienst te houden in de Sint Bavokerk. Aldus geschiedde en een nieuwe carnavalstraditie traditie was geboren. De carnavalsdienst is overigens geen Heilige Mis. Er wordt namelijk er wordt geen Heilige Communie uitgereikt. De dienst wordt eerst en vooral gezien als een viering voor iedereen, met zijn of haar eigen geloof en gedachten, met vrolijke carnavalsmuziek en met passende lezingen.

Oproep

CV De Aopelaanders roept iedereen, jong en oud, dan ook op om komende vrijdag verkleed naar de kerk te komen om het carnaval op gepaste wijze te openen. Even tot bezinning komen in de kerk en daarna vol gas, dit jaar onder het motto 'Rijs mar's mee!', het feestgedruis in.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief