Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Zundert lanceert plan voor aanpak ondermijning

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Ondermijnende criminaliteit. Alle gemeenten hebben er mee te maken. Dat geldt zeker ook voor Zundert. Om ondermijning daadkrachtig te kunnen aanpakken, heeft de Gemeente Zundert een uitgebreid plan van aanpak gemaakt.

Helemaal nieuw zijn de in het plan van aanpak opgenomen maatregelen niet. De Gemeente Zundert hanteert al jaren een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het meest bekende voorbeeld is wel de door de Gemeente Zundert gevoerde strijd tegen criminaliteit op het inmiddels gesloten recreatiepark Fort Oranje in Rijsbergen, waar regelmatig zaken als hennepteelt, illegale prostitutie, uitbuiting en milieucriminaliteit werden geconstateerd. Daarnaast wist de Gemeente Zundert met succes Outlaw Motor Gangs (OMG's) als het inmiddels verboden Satudarah en No Surrender, ontstaan uit het Zundertse Satudarah-chapter Ciganos, onder bestuursdwang weg te krijgen van Zundertse bodem.

Overdracht

"Het zijn twee onderwerpen waar we ons sinds 2009 intensief mee bezig hebben gehouden", vertelt de dit jaar vertrekkende burgemeester Leny Poppe-de Looff. "We hadden de behoefte om onze integrale aanpak toe te vertrouwen aan papier. Bovendien is het document ook onderdeel van mijn overdracht." Al zijn de problemen daarmee natuurlijk niet verdwenen, zo erkent ook de burgemeester. "Het betekent bijvoorbeeld niet dat we nu OMG-vrij zijn. Er wonen in onze gemeente motorclubleden die zich soms ook manifesteren in de horeca."

Samenwerking

Het 'Plan van aanpak ondermijning gemeente Zundert' komt niet uit de koker van de Gemeente Zundert alleen. De strategie en inzet bij het blootleggen en aanpakken van ondermijnende criminaliteit wordt samen bepaald met onder anderen het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Openbaar Ministerie, politie en Rijksbelastingdienst, inclusief de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD.

Integriteit

In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit heeft de Gemeente Zundert ook veel aandacht voor haar eigen organisatie. Zo is er voor het werken bij de gemeente Zundert is er een integriteitsbeleid en er wordt een eed omtrent integriteit afgelegd. Hiernaast worden medewerkers in het veiligheidsdomein uitvoerig gescreend. Ook geldt er een gedragscode en volgen medewerkers zogeheten 'awareness'-trainingen.

Bewustwording

"Bewustwording is misschien wel het belangrijkste woord", zo maakt Koos van der Spek duidelijk. Hij is bij de Gemeente Zundert werkzaam als projectmanager Veiligheid en houdt zich specifiek bezig met het thema ondermijning. "Door onze mensen op te leiden, kunnen zij bij vermoedens van ondermijning de juiste vragen aan de juiste personen stellen", zegt hij. Dat laatste is van groot belang. Met de Wet Bibob in de hand immers kunnen bedrijven en ondernemers (en eventueel zakelijk betrokken partners) tegen het licht worden gehouden, waardoor kan worden voorkomen dat criminele activiteiten worden gefaciliteerd door het verlenen van vergunningen, subsidies of opdrachten.

Consequenties

Ook bij de buitenwereld echter is bewustwording zeker zo belangrijk. Criminelen laten niet zelden hun oog vallen op leegstaande boerderijen en schuren om er bijvoorbeeld hennepkwekerijen of xtc-laboratoria in onder te brengen. Eigenaren van deze vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB's) moeten zich volgens Van der Spek goed bewust zijn van de praktijken die de (criminele ) huurders zich van bedienen en welke consequenties dit voor de verhuurder inhoudt. "Je komt er nooit meer vanaf. Je mag jezelf best eens afvragen of alles wel klopt als je plotseling wel heel erg veel huur voor je schuur krijgt."

Meldpunt

"Als er feiten en omstandigheden zijn die duiden op criminele zaken, is het voor een verhuurder verstandig om de politie in te schakelen", vervolgt Koos van der Spek. "Of dit via bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem te melden. Dan kan de politie erop inzetten. Heb je als verhuurder een bepaald onderbuikgevoel, een gevoel dat iets niet in de haak is? Meldt het dan aan de Gemeente Zundert." Dat laatste kan onder meer via Buurtpreventie, via de ambassadeurs voor de Zundertse dorpskernen en via de BOA's. Hiernaast heeft de Gemeente Zundert via het e-mail adres ondermijning@zundert.nl ook een digitaal meldpunt in het leven geroepen.

Angst

Van der Spek zegt te begrijpen dat het melden van (mogelijke) ondermijnende criminaliteit lang niet altijd even gemakkelijk is voor iedereen. " Het is schrijnend hoe sommige bewoners soms enorm onder druk worden gezet. Soms bezwijken mensen uit angst. Komt er een potentiële huurder praten? Laat ons er dan bij zitten. We bieden graag hulp. Als Gemeente Zundert stellen we graag vragen. Wat wilt u precies gaan ondernemen? Welke vergunningen zijn er nodig? Hoe zit het met het bestemmingsplan? Wie foute bedoelingen heeft, zal dan snel afhaken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief