De crew van CV De Banaonblussers is klaar voor het carnavalsfeest.
De crew van CV De Banaonblussers is klaar voor het carnavalsfeest. Foto: Malou Evers

Banaonblussersrijk staat weer in startblokken voor leutfeest

Door: Heleen Verburg Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Nog even en dan is het weer zo ver. Carnaval 2019 barst los. Vier dagen duurt het. Carnavalsvereniging De Banaonblussers uit Zundert heeft, zowel voor als tijdens het carnaval, een vol programma.

Wouter Marijnissen, lid van de raad van deze vereniging, is aan het woord. "Het wordt mijn tweede carnaval als lid van deze raad. Mijn functie is die van Grootste Boer wat betekent dat ik tijdens het carnaval de financiële zaken voor de raad regel, ofwel: ik houd de pot bij. Het zullen weer heel drukke dagen worden maar ik heb er reuze veel zin in".

Feest voor iedereen

Voor Wouter betekent carnaval aan de ene kant plezier maken en een biertje drinken. Maar aan de andere kant mensen blij maken. "Het is een feest voor de hele gemeenschap", zegt hij. "Jong en oud maar ook mensen met een beperking worden door ons bij het feest betrokken". Zo hield de CV afgelopen zaterdag in het Wapen van Zundert, de thuisbasis van de vereniging, een groot carnavalsfeest voor inwoners van Zundert met een beperking. Op vrijdag 1 maart is de raad ook erg druk. Dan worden de basisscholen in Zundert door de raad bezocht. Vervolgens zijn de bewoners van de Nonnekeshof en De Willaert aan de beurt. Het carnaval wordt naar hen toe gebracht en elke afdeling wordt bezocht. De bewoners genieten volop en sommigen kleden zich zelfs in carnavalstenu. "Vorig jaar waren er bewoners die zich als Teletubbies verkleed hadden, superleuk", aldus Wouter. Hij vindt deze dag behoorlijk vermoeiend want er moet veel gelopen worden. "Ik loop op klompen en dat valt dan niet mee. Aan het eind van de dag heb ik geheid blaren". Op vrijdagavond vindt dan nog het Mutsenbal plaats. Het hoogtepunt van de dag moet dan overigens nog komen want precies om 11 minuten over 11 die avond vindt de presentatie van de raad plaats. Alle leden komen dan op de bar te staan en de medaille voor het nieuwe carnavalsfeest wordt overhandigd.

Vol programma

Op zaterdag vindt in het Banaonblussersrijk de optocht plaats. Hieraan voorafgaand krijgt de Prins van de burgemeester de sleutel van Zundert overhandigd. Tijdens het carnaval zal hij de baas van Zundert zijn. Vervolgens gaat de optocht van start. Op zondag is de raad te gast in Prinsenbeek en 's avonds vindt dan de huldiging van de beste verkeersregelaar plaats. Deze kan zowel uit Zundert als uit Prinsenbeek komen want tijdens het jaarlijkse bloemencorso komen de verkeersregelaars uit Prinsenbeek altijd in Zundert helpen. Dus zij mogen ook meedingen naar deze titel. Op maandag voert de weg van de raad naar Zaantaozelaant, ofwel Wernhout. Met de carnavalsvereniging De Zaantaozen bestaat een warme band. Ook is er op maandag en dinsdag een kinderbal, respectievelijk in de Schuttershof en het Wapen van Zundert. En dan, wederom precies om 11 minuten over 11 in de avond, wordt de sleutel van Zundert door de Prins weer aan de burgemeester terug gegeven. En dan is het carnaval weer voorbij. "Kan ik eindelijk weer fatsoenlijk slapen", zegt Wouter.

BIJDRAGE HELEEN VERBURG




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief