Medische apparatuur uit vervlogen jaren.
Medische apparatuur uit vervlogen jaren. Foto: n.v.t.

Lezing Revolutionaire ontwikkelingen in de geneeskunde

Sport en vereniging

KLEIN ZUNDERT - Op maandag 18 maart organiseert Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een lezing gegeven door Jan van Eijck. In anderhalve eeuw is de gezondheidszorg gigantisch veranderd. Bijna niets konden dokters in 1850 en nu kunnen ze alles… bijna tenminste.

Dankzij revolutionaire ontwikkelingen in beeldvormende diagnostiek (van Röntgenstralen tot de PET-scan), enorme medicamenteuze mogelijkheden zoals de pil, de penicilline en de insuline, opereren met het Gamma-knife en microchirurgie, inenten tegen zowat alle infectieziekten, en kunnen praten over van alles zoals genderidentiteit en doodgaan, is de wereld van zorg erg veranderd. De levensverwachting voor de Nederlandse man is nu 79 en voor de vrouw 83 jaar. Krijgen zij nog de kans om dood te gaan?

Lezing
In 2x45 minuten tijd vliegt Jan van Eijck door de polikliniek van de gezondheidszorg, en komt tenslotte uit bij de afdeling financiën, want de Euro gaat in de toekomst bepalen wat er kan en wat er niet kan! Maar het gebruiken van het gezonde verstand mag daarbij niet ontbreken!
Jan van Eijck werd geboren in Alphen (1950) en studeerde geneeskunde in Nijmegen. Hoewel opgeleid tot huisarts werkte hij 34 jaar op de GGD in Tilburg (tot maart 2013), als arts Maatschappij & Gezondheid. Hij deed daar nog dienst voor “CSI-Tilburg” tot 31 december jl. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van de Heemkundekring in Goirle en al 34 jaar conservator van het Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.
De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Zaal Schuttershof, Klein Zundertseweg 38 in Klein Zundert. De zaal is open vanaf 19.30 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief