Detmar Leertouwer maakt een keuze uit de 6 Cellosuites van Bach. FOTO PAUL POELS
Detmar Leertouwer maakt een keuze uit de 6 Cellosuites van Bach. FOTO PAUL POELS Foto: Paul Poels

Cellist Detmar Leertouwer in de Herenkamer

Sport en vereniging

ACHTMAAL - Laat je net als Henriëtte Roland Holst en haar beroemde gasten inspireren door de prachtige Oude Buisse Heide. Op zaterdag 6 april brengt cellist Detmar Leertouwer intieme concerten in de Herenkamer met cellosuites van Bach.

De rijk uitgevoerde herenkamer vormt het middelpunt van deze streekeigen hoeve uit 1809. Een intieme kamer waar eindeloos is gediscussieerd. Tot in het holst van de nacht, over kunst en cultuur, politiek en maatschappij. Hier ontving het echtpaar Roland-Holst hun gasten. Op het landgoed deden ze inspiratie op en is veel kunst en poëzie geproduceerd. ’s Zomers kwamen tal van beroemdheden over de vloer, zoals architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop, dichter Herman Gorter en politicus Willem Drees. Cellist Detmar Leertouwer reist van de 18e eeuw naar het heden, met cellosuites van Bach.


Suites door de eeuwen heen

Detmar Leertouwer maakt een keuze uit de 6 Cellosuites van Bach, de mooiste werken voor cello solo ooit geschreven. Bach schreef ze in Köthen toen hij kapelmeester was van prins Leopold (1717-1723). Pablo Casals heeft rond 1900 de suites herontdekt. Voor die tijd werden ze vooral gezien als studiemateriaal. Casals kwam de suites tegen toen hij als tiener, studerend en werkend in Barcelona, de muziekwinkels afstruinde op zoek naar repertoire voor de concerten die hij gaf in cafés. Hoe meer zijn studie van de suites vorderde, hoe meer hij hun grootheid en schoonheid ontdekte. Casals liet ze schitteren op het podium. De tijd was er kennelijk rijp voor, want in de eeuw die volgde, groeiden de Cellosuites uit tot de Bijbel van de cello. Detmar speelt op een barokcello uit de NMF collectie, gebouwd in 1998 door Willibrord Crijnen (Marseille) naar een Tononi-cello uit 1710.

Programma zaterdag 6 april

Middagconcert: Wandel mee met een gids van Natuurmonumenten en laat je inspireren door de prachtige natuur van de Oude Buisse Heide en ontdek de vele bijzondere verhalen van bekende dichters, politici en kunstenaars.

13.45: Start wandeling met de boswachter vanaf de parkeerplaats bij 't Pannehuske

15.00-16.00 uur: Concert van Detmar Leertouwer, Cellosuites van Bach

16.30-17.00 uur: Terugwandelen met de boswachter

Avondconcert: Voorafgaand aan het avondconcert kun je in de Herenkamer luisteren naar een lezing van boswachter Frans Kapteijns over dit prachtige landgoed.

19.30-20.00 uur: Boswachter vertelt over het landgoed

20.00-21.00 uur: Concert van Detmar Leertouwer, cellosuites van Bach.

Praktische informatie

In de middag kunt u parkeren bij Herberg 't Pannehuske: Roosendaalsebaan 4, 4885 JK Achtmaal. Vanaf de parkeerplaats wandel je met de boswachter naar de veldschuur (ongeveer 1,5 kilometer). Wij raden aan goede wandelschoenen te dragen. In de avond kunt u parkeren op de parkeerplaats aan de westkant van de Oude Buisse Heide, Roosendaalsebaan 19, Achtmaal. De locatie is helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Bekijk hier alle locaties en data: www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief