Frank Beenackers van fotoclub Fotovrienden Op Pad met de foto van de eitjes van de rietvink.
Frank Beenackers van fotoclub Fotovrienden Op Pad met de foto van de eitjes van de rietvink. Foto: Addo Sprangers

'Elkaar inspireren om mooie foto's te maken'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Kunst van Zundertse bodem. Zo kunnen de foto's van de leden van fotoclub Fotovrienden Op Pad met een gerust hart worden aangeduid. Het komende weekeinde zijn ze te bewonderen zijn ze te bewonderen tijdens de expositie in Hoeve Klein Zundert.

Frank Beenackers uit Zundert nam vijf jaar geleden het initiatief voor de oprichting van Fotovrienden Op Pad. Het resultaat is een kleine maar zeer actieve fotoclub die één keer per maand de natuur in trekt om foto's te maken. "Al maken we soms ook wel een uitstapje naar andere vormen van fotografie", vertelt Beenackers. "Straatfotografie bijvoorbeeld of, zoals vorig weekend, etalagefotografie."

Macrofotografie

De nadruk ligt zoals gezegd echter op natuurfotografie. Waar de één ervan houdt om landschappen te fotograferen, houdt de ander zich weer het liefst bezig met macrofotografie, waarbij planten en insecten minutieus worden vastgelegd. Via een jaarprogramma worden verschillende locaties bezocht om te fotograferen. De vlindertuin in Etten-Leur bijvoorbeeld, net als het gebied rond de Randweg in Zundert waar zich volgens Beenackers ook tal van insecten bevinden. "Maar we hebben ook lanenfotografie gedaan in het Liesbos bij Breda en sterrenfotografie."

Vooronderzoek

Voordat er een locatie wordt bezocht, gaat er wel het nodige vooronderzoek aan vooraf, vertelt Frank Beenackers. "Aan zee bijvoorbeeld is het verstandig om lange sluitertijden te gebruiken. Ook moet je weten wanneer de waterstand goed is om te fotograferen. De locatie moet optimaal zijn om te kunnen fotograferen. Het leuke is dat je op plekken komt die je van tevoren zelf niet had kunnen bedenken. Zelf vond ik de Oisterwijkse vennen indrukwekkend. Daar heb ik de zonsopkomst gefotografeerd. Toch proberen we zoveel mogelijk hier in de regio te blijven. Al fietsend kom je soms op de mooiste locaties uit."

Fototechniek

Het tiental leden ('we willen er maximaal vijftien hebben') komt uit Zundert en de nabije omgeving en kent elkaar volgens Beenackers goed. "We proberen elkaar te inspireren om mooie foto's te maken. Eén maandagavond per maand bespreken we samen onze foto's. Bedoeling is om op die manier van elkaar te leren en de fototechniek te optimaliseren. De meeste leden zijn al jaren bezig met fotografie. Beginners weten soms maar amper waar een knopje voor dient, nieuwe leden worden dan ook begeleid in de techniek. De fotograaf bepaalt wel zelf of hij in kleur of in zwart-wit werkt.""

Exposities

Niets is natuurlijk mooier dan de meest geslaagde foto's te delen met anderen. De leden van fotoclub Fotovrienden Op Pad exposeren dan ook regelmatig. In woonzorgcentrum Het Anbarg in Etten-Leur, in woonzorgcentrum De Willaert in Zundert, in het Zundertse gemeentehuis en, traditiegetrouw, in Hoeve Klein Zundert. Daarbij gaan de leden van de fotoclub overigens niet over één nacht ijs, zo maakt Frank Beenackers duidelijk. "Elke fotograaf levert een foto aan die we vervolgens gaan beoordelen. Is de foto expositiewaardig? Is de uitsnede goed? Pas na goedkeuring worden ze afgedrukt."

Boswachter

Zelf heeft hij dit jaar een heel bijzondere foto. "Ik wist niet wat ik precies had gefotografeerd, dus deed navraag bij de Universiteit van Wageningen. Daar bleven ze mij het antwoord schuldig. Boswachter Frans Kapteijns gaf mij het antwoord in zijn radioprogramma Stuifmail bij Omroep Brabant. Het zijn de eitjes van een rietvink, een nachtvlinder. Het verhaal alleen al maakt de foto extra mooi." Wie bang is om te moeten gissen naar wat er op de foto's van de verschillende fotografen is te zien: wees gerust, de meeste leden zijn het komend weekeinde bij de expositie aanwezig om bezoekers uitgebreid toelichting te geven."[l]

Foto-expositie

De foto-expositie van Fotovrienden Op Pad in Hoeve Klein Zundert aan de Klein Zundetseweg 13 in Zundert is te zien op zaterdag 6 april van 13.00 uur tot 13.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 7 april van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Surf voor meer informatie naar www.fotovriendenoppad.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief