Roy Arnouts: ‘Ik zie het op dit moment voornamelijk als een leuke hobby’
Roy Arnouts: ‘Ik zie het op dit moment voornamelijk als een leuke hobby’ Foto: Dré van Nispen

Roy Arnouts uit Achtmaal in top van E-sport Formule 1

Algemeen,Nieuws

ACHTMAAL - Roy Arnouts uit Achtmaal is een begenadigd coureur. Achter de simulator welteverstaan. Op de digitale racebaan van Formule 1 strijdt de e-sporter namens team Williams om de digitale prijzen.

Roy Arnouts, een 22-jarige jongeman uit Achtmaal, heeft van jongs af aan interesse in auto's en eigenlijk alles wat daarmee samenhangt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit zijn studierichting werd en hij momenteel werkt als automonteur bij garage Dave Mutsters in Zundert.

Aanbieding

Ook raakte hij ook zeer geïnteresseerd in de Formule 1. Als fan volgde hij alle races op de voet. Anderhalf jaar geleden kocht hij een simulator en begon hij als e-sporter via Internet mee te doen aan wedstrijden. Daar ontdekte Roy dat hij meer talent heeft dan gemiddeld. Ondanks het feit dat hij pas op 'latere' leeftijd begon te racen - de meeste van zijn leeftijdsgenoten in deze sport zijn al ruim tien jaar bezig - eindigde hij vaak bovenin de ranglijst en wist hij ook regelmatig een race te winnen. Dit viel op bij het Formule 1-raceteam Williams en prompt kreeg Roy een contract aangeboden om te rijden in haar stal van e-sporters. Daar had Roy wel oren naar. Vervolgens ging het snel. Onlangs had hij zijn eerste e-race in Spanje waar eindigde op een tweede plaats. Een bijzondere prestatie voor iemand met slechts anderhalf jaar ervaring in deze e-sport.

Volwassen sport

De e-sport in de Formule 1 is een volwassen sport waarin de teams die in de 'echte' races actief zijn ook vertegenwoordigd zijn, waaronder het team Williams waar Roy voor rijdt. Er wordt met kwalificatierondes gewerkt, coureurs rijden in een team van twee personen en, net als in het echt, heb je als coureur te maken met wisselende weersomstandigheden, bandenwissels, brandstofverbruik en de tactiek van je concurrenten, Zeker zo belangrijk is de tactiek die je zelf toepast als coureur. Het is één op één te vergelijken met de fysieke races. Het verschil is dat je alles van achter een simulator doet. Elke week (meestal op zondagavond) zijn er races met de teams die leidend zijn in de wereld en deze wedstrijden zijn tevens bepalend zijn voor de kwalificaties van de teams.

Prijzengeld

Op de vraag aan Roy of hij hier binnenkort op thuis kan blijven of wat zijn uiteindelijke ambities zijn, antwoordt hij nuchter. "Natuurlijk wil ik steeds beter worden en er is in de top prijzengeld te verdelen, maar ik zie het op dit moment voornamelijk als een leuke hobby." Wil je Roy volgen, dan kan dat via Twitter: https://twitter.com/WilliamsJIM_Roy[

E-sportcompetitie

De Formule 1 houdt jaarlijks een officiële e-sportcompetitie waarbij de participerende Formule 1-teams zelf hun gamers mogen selecteren. Er wordt digitaal gestreden om het kampioenschap. Met het initiatief hoopt de Formule 1 fans dichter bij de sport te brengen.

BIJDRAGE DRÉ VAN NISPEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief