Gino voor één van zijn dansorgels.
Gino voor één van zijn dansorgels. (Foto: Heleen Verburg)

Uitzending SBS6 over Klein-Zundertse verzamelaar

KLEIN-ZUNDERT - Al op jonge leeftijd was Gino Mutsters gek op dansorgels en hun geluid. Zijn opa had er enkele. Inmiddels behoort Gino tot de derde generatie in zijn familie die dansorgels verzamelt. Op 3 juni is het SBS6 programma Verzamelkoorts gewijd aan de dansorgels van Gino.


"Mijn opa kon me geen groter plezier doen dan zijn dansorgels te laten spelen. Helaas overleed hij veel te vroeg. Mijn vader heeft de verzameling voortgezet. Ik verzamel ze nu ook. Toen ik 18 jaar werd, kocht ik mijn eerst dansorgel". Aan het woord is de 35-jarige Gino Mutsters. Hij heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling van 10 dansorgels, waaronder een mobiel dansorgel plus enkele andere orgeltjes. Hij koopt ze op, herstelt ze en stelt ze dan ten toon.

Lange historie

Zo'n 125 jaar geleden werden in België de eerste dansorgels gebouwd. Gino vertelt: "De eerste orgels waren natuurlijk geheel mechanisch van aard. Ze werden elektrisch aangedreven en beschikten over luchtbalgen van zeer dun leer. De muziek werd middels speciaal geponste en opvouwbare kartonnen boeken, die tussen twee rollen doorliepen, ten gehore gebracht. Dit ontwerp veranderde de eerste zeventig jaar nauwelijks. Nadien veranderde de techniek van dansorgels deels. Inmiddels zijn er zelfs orgels die geheel computergestuurd werken".

Compleet orkest

Een dansorgel beschikt over meerdere muziekinstrumenten die samen een compleet orkest vormen. Het orgel is natuurlijk het belangrijkste onderdeel, maar ook slagwerk, drums, een xylofoon, diverse blaasinstrumenten en accordeons maken deel uit van een dansorgel. Dansorgels stonden veelal in feestzalen en cafés en brachten de bezoekers veel gezelligheid. Tegenwoordig vraagt het uitgaanspubliek om heel andere muziek. "In Antwerpen bestaat echter nog een café waar een dansorgel staat en het is daar altijd bomvol en heel gezellig", vertelt Gino.

Grote loods

Gino beschikt over een grote loods waar zijn dansorgels staan opgesteld. Eén gedeelte daarvan wordt gebruikt voor opbouw en herstel van orgels. Gino doet dit in zijn vrije tijd. Hij heeft veel kennis van alle onderdelen van een dansorgel en de bijbehorende techniek en electronica.

Een ander gedeelte van de loods is ingericht om de orgels te exposeren en onder het genot van een kopje koffie of thee de muziek te beluisteren. Hiervoor is veel belangstelling. Eens per maand zijn bezoekers op zondagmiddag welkom tijdens het open huis. Ook is het voor groepen belangstellenden mogelijk om op afspraak te komen. "Zeker voor ouderen is dit een heel erg leuk uitje", aldus Gino.

Televisie-uitzending

Op maandag 3 juni om 21.30 uur is op SBS6 het programma Verzamelkoorts te zien. In dit programma worden fanatieke verzamelaars in beeld gebracht. Presentatrice Kim-Lian van der Meij zocht Gino op en portretteerde hem en zijn orgels. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief