Burgemeester Leny Poppe-de Looff en  initiatiefnemer Ad Daamen vieren de succesvolle uitrol van buurtpreventie met champagne.
Burgemeester Leny Poppe-de Looff en initiatiefnemer Ad Daamen vieren de succesvolle uitrol van buurtpreventie met champagne. Foto: Gemeente Zundert

In zes jaar tijd buurtpreventie in gehele gemeente Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een bijzonder moment: het fenomeen buurtpreventie is in zes jaar tijd uitgerold over de gehele gemeente Zundert. Om dat feit te vieren, werd afgelopen week een fles champagne voor de dag gehaald.

En niet zo maar een fles champagne. Het is precies dezelfde fles die Ad Daamen, sinds het allereerste begin kartrekker van het project, in oktober 2016 aan burgemeester Leny Poppe-de Looff gaf tijdens een preventiemarkt in de hal van het Zundertse gemeentehuis. De fles zou mogen worden geopend op het moment dat heel de gemeente Zundert 'buurtpreventieproof' zou zijn. "Als het niet zou lukken zou de fles voor mij zijn en anders voor jou", stelt burgemeester Leny Poppe deze donderdagmiddag echter. Om, meteen de daad bij het woord voegend, de fles champagne te overhandigen aan Ad Daamen.

Overval

Hij is dan ook de grondlegger van buurtpreventie in de gemeente Zundert. De reden was een gewapende overval bij zijn buren. Ad Daamen: 'De politie doet niks en de gemeente doet niks', werd er toen geroepen. 'Maar de mensen zelf doen dus ook niks', dacht ik tien bij mezelf. Dat leidde, nadat ik contact had gezocht met de Gemeente Zundert, eind 2012 tot een eerste gesprek. Vervolgens ging het snel. In april 2013 vond een eerste bijeenkomst plaats. Die was heel positief. Inwoners wilden graag iets betekenen en in juli 2013 al ging de eerste groep van start. Gaandeweg zijn er steeds meer buurtpreventiegroepen geïnstalleerd. Daarbij draaide het telkens vooral om spiegelen: wat doe je er zelf aan? Dat is altijd de rode draad geweest in mijn presentaties."

Uitgedaagd

Dat buurtpreventie in de gemeente Zundert zo goed van de grond is gekomen, heeft volgens Ad Daamen alles te maken met de vanaf het allereerste begin verleende medewerking door de Gemeente Zundert en de politie. "Ik werd uitgedaagd om buurtpreventie op te zetten", vervolgt Ad Daamen. "Bij het eerste gesprek al zei de burgemeester: 'Einde discussie, ik neem het op me'. Dat is natuurlijk heel prettig. Als ik geen vertrouwen had genoten, was ik er nooit aan begonnen."

Enthousiasme

"Als Gemeente Zundert hebben wij kennis en kunde rond buurtpreventie opgehaald in Breda en Roosendaal", vertelt burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Daarnaast hebben we geld vrijgemaakt om ondersteuning te bieden, zodat er bijvoorbeeld cursussen konden worden aangeboden. Daarnaast werken we met onze handhavers wijkgericht. Dat sluit aan op wat buurtpreventie in de gemeente Zundert doet. Al wil ik benadrukken dat alles vooral vanuit de vrijwilligers komt. Ad Daamen heeft zijn schouders eronder gezet en de kracht gehad om zijn enthousiasme over te brengen, waardoor er nu zo'n 400 tot 450 vrijwilligers zijn die zich in deze gemeente bezighouden met buurtpreventie."

Buitengewoon preventisten

Met succes. Niet alleen blijkt uit cijfers van de politie dat het aantal mutaties is teruggelopen, ook het aantal meldingen van verdachte zaken en de kwaliteit van die meldingen is omhoog gegaan, weet Ad Daamen. "Bovendien werken we hier in de gemeente Zundert als enige in Nederland met zogeheten buitengewoon preventisten. Die houden bij bijvoorbeeld bruiloften of begrafenissen een extra oogje in het zeil door in de buurt per auto of per fiets rond te rijden, waarbij het voertuig dan is voorzien van magneetplaten met het opschrift 'buurtpreventie'. Dat werkt preventief richting kwaadwillenden. Eén buurt heeft dit opgepakt, waarna andere buurten volgen. Dat is heerlijk om te zien."

WhatsApp

Buurtpreventie heeft onmiskenbaar een ontwikkeling ondergaan, zo maakt Ad Daamen duidelijk. "Waar voorheen de focus lag op preventisten en gele hesjes op straat, is bijvoorbeeld WhatsApp steeds belangrijker geworden. Voorheen verzorgden we trainingen en cursussen. Daar stappen we, nu buurtpreventie over de gehele gemeente is uitgerold, nu ook van af. Wel gaan we met regelmaat voorlichtingsavonden houden voor bewoners. Hier zorgen we dan voor en snelle overdracht van zaken waarop je moet letten, hoe je moet handelen en wat je wel en niet mag. De nadruk ligt echter vooral op WhatsApp. Dat zorgt voor steeds meer ogen en oren."

Voorlichtingsbijeenkomst

Wijkagent Martijn Nuijten houdt een voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 25 juni 2019 vanaf 19.30 uur in CultuurCentrum De Schroef aan de Molenstraat in Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief