Oud-profwielrenner Johan van der Velde is de naamgever van toertocht 'De Speer van Rijsbergen'.
Oud-profwielrenner Johan van der Velde is de naamgever van toertocht 'De Speer van Rijsbergen'. Foto: Saskia Roks

Derde editie 'De Speer van Rijsbergen' kenmerkt zich door uitbreiding en vernieuwing

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - En dat is drie. Voor de derde keer houdt Stichting Wielerdorp Rijsbergen de jaarlijkse toertocht 'De Speer van Rijsbergen'. Komende zondag is het zover. Nieuw dit jaar is de aan het evenement gekoppelde tussensprint van de ZLM Tour in Rijsbergen op vrijdag én de exclusieve voorpremière van een aflevering Andere Tijden Sport over de legendarische Televizier Wielerploeg op zaterdag.

Als er één dorp is dat met recht een wielerdorp mag worden genoemd, dan is het Rijsbergen wel. Maar liefst tien wielerprofs bracht het dorp voort, een aantal waar in andere plaatsen slechts met bewondering - en misschien zelfs wel met een vleugje jaloezie - naar kan worden gekeken. Als eerbetoon aan wielericoon Johan van der Velde lanceerde Stichting Wielerdorp Rijsbergen in 2017 onder de naam 'De Speer van Rijsbergen' voor de eerste keer een toertocht over diverse afstanden.

Johan van der Velde

Met succes, want het evenement werd door honderden enthousiaste, recreatieve fietsers gretig omarmd. Een vervolg kon niet uitblijven en dus verscheen ook vorig jaar 'De Speer van Rijsbergen' op de evenementenkalender. Driemaal is scheepsrecht en daarom staat er ook dit jaar weer een editie op het programma. Een editie waarbij uitbreiding en vernieuwing de belangrijkste trefwoorden zijn, en tegelijkertijd een editie waarbij naamgever Johan van der Velde - in tegenstelling tot voorgaande jaren -naar alle waarschijnlijkheid helaas niet lijfelijk aanwezig kan zijn. Bij de Rijsbergse oud-profwielrenner werd in februari van dit jaar acute leukemie geconstateerd. "Hij moet zogezegd de laatste col overheen", zo meldt secretaris Nico Mathijssen van Stichting Wielerdorp Rijsbergen. "Hopelijk biedt de aanwezigheid van vroegere renners van TI Raleigh en tal van dorpsgenoten tijdens 'De Speer' hem daarbij een steuntje in de rug."

ZLM Tour

Dit jaar zijn in ieder geval kosten noch moeite gespaard om publiek en deelnemers een aantrekkelijk programma te kunnen voorschotelen. Sterker nog; er is zelfs sprake van een heus wielerweekend. Zo heeft de organisatie de ZLM Tour weten te verleiden tot het opnemen van een tussensprint in Rijsbergen komende vrijdag. Nico Mathijssen: "Als een soort voorproefje op de start van de ZLM Tour in Rijsbergen in 2020, op het terrein van 'De Speer'. Naar verwachting vindt de tussensprint rond 14.00 uur plaats voor De Weeghreyse, het oude gemeentehuis van Rijsbergen. Alle kinderen van de Sint Bavoschool zijn aanwezig om die tussensprint te aanschouwen. Mooi dat we dit aan 'De Speer' hebben weten te koppelen. Voor ons als organisatie zijn dit natuurlijk de krenten in de pap."

Voorpremière

Komende zaterdag gaat zoals gezegd de aflevering van Andere Tijden Sport over de Televizier Wielerploeg in voorpremière. De opnames zijn onlangs gemaakt in Rijsbergen bij café De Kwinkslag. Samen met onder anderen oud-renners van deze befaamde ploeg van Kees Pellenaars en de crew van Andere Tijden Sport kan er in het Village d'Arrivee op sportpark De Laguiten gekeken worden naar de aflevering die op 7 juli als documentaire op televisie wordt uitgezonden. In deze aflevering is er ook ruim aandacht zijn voor de onlangs overleden Rijsbergse wielerheld Kees Haast die in de jaren '60 van de vorige eeuw als eerste Nederlander op weg was om een podiumplek te behalen. Verder vinden er interviews plaats met oud-renners van de Televizier Wielerploeg. De avond duurt van 19.00 uur tot 22.30 uur en kaarten zijn online en op de avond zelf verkrijgbaar.

E-bike Route

Daar blijft het niet bij. Als primeur heeft 'De Speer van Rijsbergen' naast de Familietocht van 25 km dit jaar een heuse E-bike Route van 55 km in de aanbieding. "We hebben het eerste jaar al de lat heel hoog gelegd voor wat betreft sfeer en goede routes", vertelt Nico Mathijssen. "We willen kwaliteit bieden en vooral ook vernieuwend blijven. Dat doen we met iets nieuws als de E-bike Route, maar ook door telkens te zorgen voor nieuwe routes op alle afstanden, dus ook op de 60 km, 100 km en 160 km."

Festivalgevoel

Verder is Stichting Wielerdorp Rijsbergen op zoek gegaan naar wat Nico Mathijssen omschrijft als het 'festivalgevoel'. "We hebben ook gekeken naar mogelijke verbeterpunten van het plein waar alle activiteiten plaatsvinden. Het draait bij ons om fietsen én Bourgondische gezelligheid. Daarom is er dit jaar een andere opstelling op het plein, komt er een andere band spelen en worden er onder andere foodtrucks opgesteld. We hopen zo een nog mooier wielerfeestje te kunnen bouwen."

Vrijwilligers

Een feestje dat valt en staat met de inzet van zo'n 200 vrijwilligers die in de aanloop naar en gedurende het evenement volop in touw zullen zijn, zo maakt Nico Mathijssen duidelijk."Van dinsdag tot en met maandag zijn de vrijwilligers bezig. Wij kunnen als organisatie allemaal wel wilde ideeën hebben, maar zonder handjes zijn we nergens. Gelukkig krijgen we veel steun. Van jong tot oud, iedereen wil bij 'De Speer' betrokken zijn."

Goede doelen

Op het evenemententerrein zal dit jaar aandacht geschonken worden aan twee goede doelen waar geld voor ingezameld wordt via een loterij en een veiling in de VIP-tent. Het gaat daarbij om de Vrienden van Amphia die zich inzet voor het verkrijgen van speciale fietsen voor de afdeling oncologie van het Amphia Ziekenhuis. Met deze fietsen kan op locatie een fiertstocht worden beleefd in combinatie met beeld. Het tweede goede doel is KiKa.

De Speer van Rijsbergen

Surf voor meer informatie over De Speer van Rijsbergen naar www.wielerdorprijsbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief