De voor de foto nog even 'ouderwets' communicerende wethouders Martin van der Bijl (links) en Patrick Kok. Snel internet via een glasvezelnetwerk moet straks een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van de gemeenten, en dan met name het buitengebied.
De voor de foto nog even 'ouderwets' communicerende wethouders Martin van der Bijl (links) en Patrick Kok. Snel internet via een glasvezelnetwerk moet straks een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van de gemeenten, en dan met name het buitengebied. Foto: Alexander Vingerhoeds

Glasvezelnetwerk voor gemeenten Zundert en Etten-Leur op komst

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De kogel is door de kerk. Zowel de gemeente Zundert als de gemeente Etten-Leur krijgt - bij voldoende belangstelling - een glasvezelnetwerk dat het binnen- én buitengebied volledig dekt. "Het snelle internet zal een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van de gemeenten, en dan met name het buitengebied," verwacht wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert.

Wethouder Patrick Kok (namens de Gemeente Zundert) en wethouder Martin van der Bijl (namens de Gemeente Etten-Leur) maakten de besluiten van hun colleges dinsdag samen officieel bekend. Dat gebeurde op de plek waar de Ettensebaan en de Zundertseweg in elkaar overgaan, bij de kruising met het Schuitvaartjaagpad. Geen willekeurig gekozen locatie: de officiële gemeentegrens ligt namelijk op een steenworp afstand, ter hoogte van waar het water Bijloop stroomt.

Behoefte

De Gemeente Zundert en de Gemeente Etten-Leur zijn in de afgelopen periode intensief bezig geweest met de realisatie van een glasvezelnetwerk binnen de gemeentes. Vooral in de buitengebieden is er grote behoefte aan deze snelle vorm van internetverbinding, zo maken beide wethouders duidelijk.

Meerwaarde

Voor steeds meer inwoners en bedrijven is snel internet bijna dagelijks een basisbehoefte. We zijn steeds meer afhankelijk van de digitale middelen. We delen foto's, kijken meer televisie via internet en shoppen online. Ook bedrijven werken bijna alleen nog digitaal. Zo moeten agrarische bedrijven bijvoorbeeld hun registraties digitaal melden en versturen. Het is dan onhandig om dit steeds via een USB-stick op een andere computer te moeten regelen. "De aanleg van een glasvezelnetwerk is van grote meerwaarde voor bedrijven en inwoners. Het snelle internet zal een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van de gemeenten, en dan met name het buitengebied," verwacht wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert.

Uitvraag

De gemeenten gaan ieder een overeenkomst voor de periode van vijf jaar aan met het bedrijf E-fiber, voor de aanleg van glasvezel in het binnen- en buitengebied. Na ondertekening start E-fiber dit najaar met de uitvraag bij inwoners en bedrijven. "Dat betekent dat ze gaan kijken hoeveel huishoudens en bedrijven interesse hebben in een glasvezelaansluiting," legt wethouder Martin van der Bijl van de Gemeente Etten-Leur uit. Bij een minimum deelname van 30% wordt gestart met de aanleg van het netwerk. Binnen twee jaar moet het glasvezel er liggen. De respons van inwoners en bedrijven is bepalend of het glasvezelnetwerk er daadwerkelijk komt. "Uit de samenleving, en vooral de ondernemers uit het buitengebied, horen wij dat er veel interesse is en behoefte is aan het snelle internet", geeft Van der Bijl aan. Beide gemeenten hebben goede hoop dat E-fiber het minimale aantal gaat halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief