Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Open Monumentendag op Oude Buisse Heide

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ACHTMAAL - Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op zondag 15 september van 11.00 uur tot 16.30 uur de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Deze cultuurschatten staan op landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal. De toegang is gratis.

Dit jaar staat het thema 'Plekken van Plezier' centraal. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod op deze dag. Voel je even te gast op het magische landgoed dat ooit van kunstenaarsechtpaar Henriëtte en Richard Roland Holst was. Drink bijvoorbeeld een kopje thee in het sfeervolle theekoepeltje. Ondertussen kunnen kinderen hutten bouwen en vertellen boswachters en gidsen meer over de natuur en de geschiedenis van het landgoed.

Activiteiten
Naast de landgoedeigenaren hebben ook boeren en arbeiders hun sporen achtergelaten op de Oude Buisse Heide. Geheel in traditie hoe vroeger werd gewerkt in het bos en op het land, is een imposant bosbouwpaard te bewonderen. Ook is er groente en fruit te koop uit Engels Hof, de moestuin van het aangrenzende landgoed Wallsteijn. Kunst is onlosmakelijk verbonden met het landgoed. Speciaal tijdens Open Monumentendag is naast de Herenkamer, het Atelier opengesteld. In de schuren en omgeving is werk van de kunstenaars Anna Lange, Bert Schoeren, Pjotr van Leeuwen en Renée Bus te zien in het kader van het project Landkunst. Orkest Smidje Verholen zorgt voor hyperlokale muziek, met een eindconcert aan het eind van de middag. Een huifkar van pendelt vanuit de cultuurhistorische gebouwen naar herberg 't Pannehûske en weer terug. Onderweg geniet je op deze authentieke wijze van de prachtige landgoederen. Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19 Achtmaal. Of bij 't Pannehûske, Roosendaalsebaan 4, 4885 JK, Achtmaal. Surf voor meer informatie naar www.natuurmonumenten.nl/open-monumentendag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief