Rick van den Belt: 'Wanneer ik iets verdachts constateer of er zelf geen goed gevoel bij heb, dan duik ik erin'
Rick van den Belt: 'Wanneer ik iets verdachts constateer of er zelf geen goed gevoel bij heb, dan duik ik erin' Foto: Addo Sprangers

'Als wijkagent ben je het gezicht van de lokale politie'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Sinds mei van dit jaar is Rick van den Belt (27) formeel aan de slag wijkagent voor het grensgebied van de gemeenten Zundert en Breda én als wijkagent voor Wernhout, Achtmaal en Klein Zundert. "Als wijkagent ben je het gezicht van de lokale politie. De dynamiek die het werk met zich meebrengt maakt het hartstikke leuk. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp. Dit voelt een beetje als thuiskomen".

Van den Belt is een druk baasje. Als wijkagent heeft hij niet alleen het grensgebied en de dorpskernen Wernhout, Achtmaal en Klein Zundert onder zijn hoede, ook draait hij noodhulpdiensten voor het hele teamgebied dat de gemeenten Etten-Leur, Breda en Zundert beslaat. Daarnaast behoren de Galderse Meren en Hazeldonk tot zijn werkgebied en maken ook de thema's ondermijning en internationale samenwerking deel uit van zijn takenpakket.

Utopie

Gelukkig hoeft hij het allemaal niet alleen te doen, vertelt hij. "De wijkagent die fulltime in zijn wijk aanwezig is, is een utopie. Dit gebied is mijn verantwoordelijkheid, maar wijkagenten vervangen elkaar onderling ook". Hij noemt als voorbeeld de steekpartij in Breda afgelopen maand, waarbij de 15-jarige studente Megan het leven liet. "Ik draaide toen een noodhulpdienst in Breda en verzorgde na het steekincident de eerste opvang. Ook organiseerde ik het spreekuur voor de dag erna, dat door mijn collega's werd overgenomen. Er is veel samenwerking over en weer".

Marechaussee

Rick van den Belt begon zijn professionele loopbaan bij de Koninklijke Marechausse, waar hij acht jaar in dienst was. Hij mocht er onder meer het grensgebied in Zeeland en West-Brabant tot zijn werkterrein rekenen. Na een laatste stationering op Bonaire wilde hij dichter bij huis werken. "Maar ook dichter bij de burger en bij het politiewerk staan. Bij de Marechaussee draait het immers vooral om landelijke taken", vertelt hij.

Verbinding

De overstap naar de politie was daarmee een logische vervolgstap en al snel werd Van den Belt waarnemend wijkagent voor Hazeldonk en de Galderse Meren. "Toen de vacature voor mijn huidige functie werd open gesteld, heb ik met succes gesolliciteerd. Mijn ervaringen uit het verleden komen in de baan van wijkagent samen. Netwerken en verbinden bijvoorbeeld. Ook de gebiedsgebonden politiezorg trekt mij heel erg. Bij de Marechaussee verrichtte ik bovendien recherchewerk. De verbinding tussen de takken opsporing en blauw op straat ontbrak in het verleden nogal eens. Vanuit mijn signalerende rol is hier voor mij als wijkagent een belangrijke taak weggelegd".

Ondermijning

En daarmee is het bruggetje naar zijn aandachtsgebied ondermijning snel gemaakt. "Ik doe op Hazeldonk en in de dorpen veel aan bedrijfsbezoeken waarbij ik in gesprek ga met de ondernemer", vervolgt hij. "Enerzijds om zogezegd een kijkje in de keuken te kunnen nemen en anderzijds om voorlichting te geven. Hoe kan een ondernemer zich weerbaar maken tegen ondermijning? Welke maatregelen moet hij nemen? Onbewust kan een ondernemer ondermijnende criminaliteit faciliteren. Een transportondernemer of een bedrijf dat in opslag en overslag doet, heeft misschien niet altijd zicht op wat er precies gebeurt of wat er vervoerd wordt, maar blijft hier wel verantwoordelijk voor".

Voorwaarden

"Zo spotte ik recentelijk een leegstaande loods in Achtmaal. Op zo'n moment ga ik meteen op onderzoek uit. Wie is de eigenaar? Staat het pand te koop of is het te huur? In het laatste geval ga ik met de eigenaar in gesprek om tips te geven over het huurcontract en de voorwaarden die hij aan huurders kan stellen, zoals het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het niet accepteren van contante betalingen bijvoorbeeld. Of het periodiek toegang krijgen tot de loods voor controle. Het zijn allemaal zaken die in de voorwaarden van een huurcontract kunnen worden opgenomen, waardoor problemen kunnen worden voorkomen".

Uitbuiting

"Wanneer ik iets verdachts constateer of er zelf geen goed gevoel bij heb, dan duik ik erin", vervolgt Van den Belt. "Ik ben en blijf nu eenmaal een politieman die boeven wil vangen. Door zogezegd aan de voorkant te gaan zitten kan ik mogelijk voorkomen dat een ondernemer zich laat verleiden. Maar ondermijning is óók uitbuiting in de agrarische sector. Het kan geen kwaad om eens een praatje te maken met de buren wanneer ze met tien man in een woning zitten. Als dan blijkt dat iemand hele dagen voor een paar tientjes moet werken, is er ook iets niet in de haak. Ondermijning doet afbreuk aan de kernwaarden van onze rechtsstaat. De vermenging van onder- en bovenwereld maken het ook een sluipende bedreiging voor de integriteit van het openbaar bestuur. Het is dan ook van belang dat we als politie en gemeente zeer zorgvuldig te werk gaan en elkaar scherp houden. Ik merk dat we hier gezamenlijk veel aandacht voor hebben".

Interactief

Rick van den Belt deelt zijn belevenissen als wijkagent uitgebreid op Instagram. Het levert hem de nodige volgers op, vooral onder jongeren."Via social media probeer ik te laten zien wat het werk van een wijkagent en politieman inhoudt. Daar kweek je begrip mee. Ook kunnen mensen op die manier heel eenvoudig vragen aan je stellen. Laatst was burgemeester Joyce Vermue met mij mee op surveillance in de wijk. Hierbij konden volgers via Instagram vragen stellen aan de burgemeester. Heel interactief en heel laagdrempelig. Mensen sturen je op die manier ook heel makkelijk een berichtje". In het laatste geval ook personen van wie hij het niet direct had verwacht. Zo ontving Rick van den Belt plotseling een berichtje van een duidelijk onder de indruk zijnde Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. "Hij wil een keer persoonlijk met me afspreken. Als het lukt, gaat hij in oktober mee de wijk in, en anders wordt het een afspraak op het ministerie".

Grensoverschrijdend

Zijn functie maakt dat Rick van den Belt regelmatig letterlijk grensoverschrijdend te werk gaat. "Vroeger had je botersmokkelaars, maar ook de hedendaagse criminaliteit stopt niet bij de grens. Het betekent dat ik veel contact heb met Belgische collega's, met wie we ook samen gecombineerde patrouilles en geplande acties uitvoeren. Zo had ik recentelijk dienst met een Belgische collega, waarbij we in een Belgische politieauto aan zowel de Nederlandse als de Belgische kant van de grens patrouilleerden. Op zeker moment rukten we uit naar een ernstige aanrijding op Nederlands grondgebied, waarbij alle betrokkenen de Belgische nationaliteit hadden. Eén van de partijen had kinderen thuis. Door razendsnelle uitwisseling van informatie kon er meteen een Belgische politiewagen naartoe worden gestuurd voor opvang".

Samenwerking

Als het gaat om samenwerking heeft Rick van den Belt als wijkagent naar eigen zeggen een verbindende rol. "Marechaussee, een landelijke of regionale eenheid van de politie, douane, Belastingdienst: we proberen acties altijd te combineren en hier waar nodig de juiste mensen aan toe te voegen. Alles is gericht op effectieve samenwerking. Ik probeer partners ook mee te nemen naar trainingen awareness, bijvoorbeeld op het gebied van synthetische drugs. Hoe signaleer je het ? Hoe herken je het? Omgekeerd schuiven wij ook aan bij trainingen van de Marechaussee, bijvoorbeeld om valse documenten te leren herkennen".

Effectiever

"Op het gebied van ondermijning werk ik weer veel samen met de Gemeente Zundert en de Gemeente Breda. Zo kunnen wij als politie op basis van bestuurlijke rapportages de burgemeester verzoeken om het bestuurlijke instrumentarium in te zetten bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De burgemeester beschikt namelijk over vergaande bevoegdheden. Denk daarbij aan het intrekken van vergunningen of juist het opleggen van een vergunningsplicht, sluiting van (bedrijfs)panden en het opleggen van gebiedsverboden. Dat gaat hand in hand met de inzet van Handhaving. Ook het tijdelijk plaatsen van camera's in het kader van handhaving van de openbare orde valt onder de bevoegdheid van de burgemeester. Op die manier kun je druk zetten. Het is vaak effectiever dan enkel het strafrecht".

Geconcentreerd

Hij benadrukt echter vooral ook wijkagent voor de burger te zijn. "Met de komst van de Nationale Politie zijn er politiebureaus gesloten en zitten we veel meer geconcentreerd. Ik werk vanuit het bureau Etten-Leur, maar laat in het werkgebied zoveel mogelijk mijn gezicht zien. De dorpen die ik onder mijn hoede heb zijn hele kleine en hechte gemeenschappen, waar echt iedereen elkaar kent. Voordeel is dat de sociale controle groot is. Anderzijds moet je er als wijkagent tussen zien te komen om informatie te krijgen. Soms werk ik daarom ook vanuit bijvoorbeeld het Dorpshuis Achtmaal. Op die manier spreek ik regelmatig ondernemers en dorpsbewoners".

Thuiskomen

"De rol van de wijkagent is in de loop er jaren flink veranderd", aldus Rick van den Belt. "Als wijkagent ben je het gezicht van de lokale politie. Voor de burger ben ik namens de politie het eerste aanspreekpunt. Bepaalde problemen of meldingen zijn echter niet altijd direct een taak voor de politie. Vanuit mijn netwerk breng ik, als een soort 'verkeersregelaar', de burger dan in contact met de juiste instantie, zoals Buurtbemiddeling, GGZ of Handhaving. Op die manier komt de burger via de wijkagent toch bij de juiste organisatie terecht. De dynamiek die het werk met zich meebrengt maakt het hartstikke leuk. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp. Dit voelt een beetje als thuiskomen".

Politiemotor

Zelf trekt hij het liefst op de politiemotor door zijn werkgebied. "Op die manier ben ik sneller aanspreekbaar", verklaart hij zijn voorkeur. Al heeft het vervoer per motor nog een ander praktisch voordeel. "Na bijvoorbeeld een huisbezoek in één van de dorpskernen rij ik in één keer door naar Hazeldonk om bijvoorbeeld nog even een verdacht voertuig te controleren. Als agent wil ik nog steeds boeven vangen, hè?" Wat volgt is een brede glimlach. "Ik kom nog regelmatig met een mooie aanhouding binnen".

Instagram

Volg wijkagent Rick van den Belt via @wijkagent.rick



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief