De Amerikaanse 104de infanteriedivisie bijgenaamd Timberwolves staat centraal bij de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden.
De Amerikaanse 104de infanteriedivisie bijgenaamd Timberwolves staat centraal bij de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden. Foto: Militair Historisch Museum Achtmaal

Herdenking bevrijding door Timberwolves

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ACHTMAAL - Stichting Vrienden van de Timberwolves en Stichting Militair Historisch Museum houden samen meerdere evenementen om uitgebreid stil te staan bij het feit dat het 75 jaar geleden Achtmaal, Wernhout en Zundert de bevrijding door de geallieerden - speciaal door de Amerikaanse 104de infanteriedivisie bijgenaamd Timberwolves - hebben mogen meemaken.

De opening van de herdenking van de bevrijding is de jaarlijkse fiets- en wandeltocht Timberwolf Tracks op zondag 20 oktober. Centraal staat echter de ontvangst van een 34 personen tellende Amerikaanse delegatie bestaande uit voornamelijk familieleden van de bevrijders. Deze vindt plaats op woensdag 23 oktober rond het middaguur in het Militair Historisch Museum aan de Nieuwmoerseweg 2c in Achtmaal.

Timberwolf Pups

Het gaat om kinderen en kleinkinderen en hun aanhang, die zichzelf Timberwolf Pups noemen. Het gezelschap telt zelfs nog één echte veteraan: de 94-jarige Bryce Thornton die met zijn zoon en kleinzoon overkomt. Na het bezoek zal de groep per tourbus een tocht maken door de gemeente Zundert, begeleid door enkele historische voertuigen. Tijdens deze tocht zien de familieleden enkele plaatsen waar hun vader of grootvader mogelijk angstige uren heeft ondergaan tijdens de gevechten in 1944 om de gemeente te ontdoen van de Duitse bezetter. Tijdens de rit zal ook het Timberwolves-monument aan de Meirseweg worden aangedaan om een krans te leggen ter herinnering aan de geallieerden die tijdens de oorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

Open Dag

Om de werkelijke datum van de bevrijding van Zundert (27 oktober 1944) voor het algemeen publiek zeker niet voorbij te laten gaan houdt het Militair Historisch Museum aan de Nieuwmoerseweg 2c in Achtmaal op zondag 27 oktober een Open Dag, met buiten opgesteld verscheidene Amerikaans militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Belangstellenden zijn van harte welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief