Jack Mathijssen (l) en Annelies van Dongen voor het nieuwe Afscheidshuis in Zundert.
Jack Mathijssen (l) en Annelies van Dongen voor het nieuwe Afscheidshuis in Zundert. Foto: Addo Sprangers

Open Dagen bij nieuw Afscheidshuis in Zundert

Door: John van Aert Bedrijvig Nieuws

ZUNDERT - Op een warme manier bij elkaar zijn en op eigen wijze afscheid nemen van de overledene. Bij Uitvaartverzorging Jack Mathijssen wordt het als een missie gezien om nabestaanden daartoe alle gelegenheid te bieden. In het nieuwe Afscheidshuis aan de Hofdreef 22 in Zundert heeft de uitvaartondernemer alles in huis om dit tot in de puntjes te kunnen realiseren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Twaalf jaar geleden startte Jack Mathijssen met zijn onderneming aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen. Met succes. Verzorgde hij in zijn eerste jaar nog 40 uitvaarten, inmiddels heeft hij er jaarlijks zo'n 200 onder zijn hoede. Dat het in april 2012 door hem in het leven geroepen Afscheidshuis in Rijsbergen langzaam maar zeker uit zijn jasje begon te groeien, zal dan ook nauwelijks verwondering opwekken.

Toekomstbestendig
"In Rijsbergen liepen we tegen onze grenzen aan", vertelt Jack Mathijssen. "Méér service bieden in het oude pand was eenvoudigweg niet mogelijk. Eigenlijk waren we qua locatie ingehaald door de tijd. In mijn zoektocht naar een nieuw onderkomen stuitte ik op het huidige pand. Deze locatie is toekomstbestendig en ligt uiterst centraal in de gemeente Zundert. Het past uitstekend bij wat wij willen bieden: alle service en tijd die mensen nodig hebben om op een eigen manier afscheid te nemen. Zonder gebonden te zijn aan heel strakke regels. Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen om momenten nog even samen te delen."

Huiselijk
Het nieuwe pand in Zundert is daar volledig op ingericht. Op de bovenverdieping bevinden zich de werkruimtes en de kantine voor het personeel. Op de begane grond zijn alle andere onderdelen gelijkvloers bij elkaar gebracht met een ontvangsthal, een garderobe, een koffiekamer, volwaardige opbaarkamers en een mooie verzorgingskamer. Overal wordt gebruik gemaakt van warme kleuren. "Het maakt het Afscheidshuis toegankelijk en heel huiselijk", weet Annelies van Dongen van Uitvaartverzorging Jack Mathijssen. "Van een koude, steriele ruimte is geen sprake. Alle ruimtes hebben een eigen kleur waarin mensen zich thuis kunnen voelen. Er is gewerkt met drie verschillende kleurtonen die toch bij elkaar passen."

Intiem
"In de opbaarkamer moet de familie in alle rust bij de overledene kunnen zitten met een bakje koffie erbij", vervolgt ze. "Daarnaast hebben we bewust gekozen voor een vaste koffiekamer die we kunnen ombouwen tot een kleine aula voor maximaal 25 personen. Zo zorgen we voor een intieme setting voor een persoonlijk afscheid in besloten kring". Die keuze heeft volgens Jack Mathijssen ook te maken met de landelijke tendens waarbij de uitvaart met een groter gezelschap wordt afgesloten in bijvoorbeeld een café of een zaal. Jack Mathijssen: "Dat gebeurt vanuit de gedachte: 'Daar waar je het leven gevierd hebt, neem je ook afscheid'. Wij hebben de contacten om dat ook mogelijk te maken. Als uitvaartverzorgers regelen wij alles."

Aanspreekpunt
"We werken anders dan andere uitvaartorganisaties", legt Jack Mathijssen uit over de grote kracht van zijn bedrijf. "Alle onderdelen rond de uitvaart worden door ons van A tot Z verzorgd. Tot en met de uitvaart toe is er altijd één aanspreekpunt, één gezicht. Als je ergens binnenkomt na een overlijden, wordt er vaak honderduit verteld. We nemen alle tijd om naar families te luisteren en hebben alle dagen contact. Bij hen thuis, maar ook hier in het Afscheidshuis. Die verbinding willen we ook graag leggen. Er wordt, vanwege onze betrokkenheid, wel eens gevraagd of ik soms familie ben van de overledene. Een mooier compliment kun je wat dat betreft niet krijgen."

Open Dag
Uitvaartverzorging Jack Mathijssen houdt op zaterdag 27 april en op zondag 28 april van 11.00 uur tot 16.00 uur een Open Dag. Bezoekers zijn van harte welkom.

Uitvaartverzorging Jack Mathijssen
Hofdreef 22, 4881 DR Zundert, tel. (076) 5963698, www.jackmathijssen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief