Raats: al 25 jaar uw warme bakker
<p>Johan en Susan in hun vernieuwde winkelpand.</p>

Johan en Susan in hun vernieuwde winkelpand.

(Foto: Heleen Verburg)

Raats: al 25 jaar uw warme bakker

  Bedrijvig Nieuws

ZUNDERT - Johan Raats was 24 jaar oud toen hij als bakker voor zichzelf begon. Samen met Susan, zijn vrouw, opende hij aan de Molenstraat een banketbakkerij en patisserie. Nu, 25 jaar later, wordt zijn durf beloond met een prachtig vernieuwd winkelpand.


DOOR HELEEN VERBURG

Als jongeman volgde Johan de bakkersopleiding en werkte hij bij verschillende bakkers in de omgeving om de nodige ervaring op te doen. En toen begon het te kriebelen bij hem. Hij dacht: ‘Ik wil, samen met Susan, voor mezelf beginnen’. Zo gezegd, zo gedaan. De meubelzaak Hollandse Stijl Ambacht moest noodgedwongen stoppen en op dat pand viel het oog van Johan. Het was best een hele klus om van een meubelzaak een banketbakkerij te maken maar het lukte. Een groot deel van de inventaris van de bakkerij en de winkel werd tweedehands aangeschaft en zo konden ze van start gaan. De zaak draaide goed en in de loop der jaren werd er achter, in het bakkerijgedeelte dus, van alles vernieuwd. “Want”, zo vertelt Johan, “als je met veel verschillende grondstoffen werkt, zoals meel, cacao, noten, fruit en zelfs vlees (voor de worstenbroodjes), moet dat op basis van de Warenwet in verschillende ruimten gebeuren om ongewenste vermenging van deze stoffen te voorkomen”.

Jubileum
De tijd vloog voorbij en op 9 november a.s. is het precies 25 jaar geleden dat de bakkerij van start ging. Dat wordt gevierd met een prachtige, geheel verbouwde winkel waarin niets meer is wat het was. “We wilden de verbouwing op tijd achter de rug hebben, zodat alle medewerkers ruim voor de drukke decembermaand, aan de nieuw indeling gewend zouden zijn”, aldus Susan. De winkel ziet er prachtig en heel smakelijk uit met al het veelkleurige gebak en chocoladewerk. “Je kunt brood van de warme bakker niet vergelijken met brood dat in een fabriek gebakken wordt”, vertelt Johan enthousiast. De vraag of hij, als we hem zouden blinddoeken, het verschil proeft tussen beide soorten brood, beantwoordt hij met een volmondig ‘ja’. En dat geldt ook voor al het chocoladewerk dat in de winkel te koop is. “Het grootste deel van ons assortiment maken we zelf en is dagvers. Dat proeft de klant”, vertelt Susan die dagelijks in de winkel werkt. En Johan vult aan: “We gebruiken grondstoffen van een hoge kwaliteit, zowel voor het brood als voor het chocoladewerk.” Het bakkersvak is een echt ambacht. “Denk niet dat je het vak in een paar jaar onder de knie hebt”, vertelt Johan uit ervaring. “Tuurlijk, de meeste handelingen ken je na een jaar over vier wel, maar ik schat in dat je toch zeker zo’n zes tot acht jaar nodig hebt ook de fijne kneepjes van het vak te leren kennen”.

“Veel medewerkers in de winkel en bakkerij werken er al erg lang, sommigen zijn er zelfs al bijna vanaf het begin bij, dus dat zegt genoeg”, aldus Susan.

Bakkerij Raats
Molenstraat 194, 4881 GH Zundert
www.bakkerijraats.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
 

Vacatures

Productiemedewerker

Breda

Magazijnmedewerker m/v

Steenbergen

meerdere vacatures

Kruiningen

Hulp drukker m/v

Werkendam

Bezorgers

Veen, Hank, Nieuwendijk