Foto:

Schalk Makelaardij: hart voor wonen en ondernemen in het buitengebied

  Bedrijvig Nieuws

Wilt u als agrarisch ondernemer uw pand verkopen vanwege bedrijfsbeëindiging of een stuk grond omdat uw percelen te versnipperd liggen? Bent u op zoek naar een woning in het buitengebied met veel ruimte en rust? Dan komt er vaak meer op u af dan enkel een verkoop of aankoop. Wonen en werken in het buitengebied brengt nu eenmaal andere regels met zich mee. Gelukkig kunt u rekenen op de deskundige makelaars van Schalk Makelaardij. Zij kennen het West-Brabantse buitengebied als hun broekzak, hebben een groot netwerk én weten de weg in het woud aan landelijke en regionale regels. 


Wortels in de West-Brabantse regio

Eigenaar Twan Schalk noemt zijn bedrijf al meer dan 20 jaar een regionale makelaar. “Dat zit natuurlijk in onze uitgebreide kennis over de mooie West-Brabantse regio. Hoe werken de gemeenten, wat zijn de ruimtelijke plannen en welke specifieke regelgeving geldt er? Maar ook spreken we dezelfde taal. Onze medewerkers zijn afkomstig uit deze regio. Bovendien hebben ze vaak ook nog eens roots in de agrarische wereld”, leg Twan uit. Zelf groeide hij op een varkensmesterij op. Het liefst komt hij nog steeds bij agrarisch ondernemers in de stal of op het land. “Het zijn harde werkers en ze hebben het niet gemakkelijk met die eindeloze en steeds veranderende wetten en regels.” Als buitenmens snapt hij ook heel goed dat steeds meer mensen een woning zoeken in het buitengebied. “Vrijheid en ruimte worden steeds belangrijker voor mensen. Zeker in deze vreemde tijd.”

Trajecten vragen veel voorbereiding

“Of het nu gaat over de aankoop van grond, de verkoop van een agrarisch bedrijf of de taxatie van agrarische objecten, feit is dat deze trajecten vaak veel voorbereiding vragen en dus tijd”, vertelt Twan. “Er zijn steeds meer nieuwe procedures, wetten en richtlijnen die het agrarisch bedrijf en de waarde ervan beïnvloeden, zoals bestemmingsplannen, milieunormen en de flora- en faunawet. En dan zijn er de plannen van gemeente en overheid die nog in ontwikkeling zijn. Die kunnen de waarde van de grond of het bedrijf ook veranderen. Als regionale makelaar en taxateur zijn we goed op de hoogte van landelijke en regionale regels en ontwikkelingen. En dat heb je nodig voor een betrouwbaar taxatierapport en een goede verkoopovereenkomst.”

Landelijk wonen

Makelaar Bram Esvelt haakt in op de verkoop en aankoop van agrarische woningen in het buitengebied. “Voor een verkoper is het allereerst belangrijk om te weten of het mogelijk is om een woonbestemming op de agrarische woning te krijgen. Dat is het namelijk niet altijd. Bovendien is herbestemming ook nog eens een langdurig traject met de nodige financiële, juridische en ruimtelijke obstakels”, weet hij uit ervaring. Bram en zijn collega Barry Gommers begeleiden regelmatig verkopers bij zo’n bestemmingswijziging. “Onze voorkeur is om dat samen met een koper te doen en in nauwe samenwerking met de gemeente. Vaak komen er extra kosten bij voor de betrokken partijen, zoals voor de sloop van (bij)gebouwen en landschappelijke eisen aan de inrichting en beplanting van het perceel. Wij helpen om daar vooraf duidelijkheid over te krijgen.”

Buitenstate

Een bestemmingswijziging is natuurlijk niet bij alle woningen in het buitengebied aan de orde. Maar ook dan adviseren de mannen van Schalk Makelaardij om het bestemmingsplan erbij te pakken en regionale ontwikkelingen vooraf te onderzoeken. Barry: “Je wilt als koper jarenlang van je mooie woonboerderij genieten. Dan wil je niet dat achteraf blijkt dat er in de nabije toekomst (bouw)ontwikkelingen zijn die jouw woongenot verstoren.”

Voor bijzonder en landelijk gelegen onroerend goed is Schalk Makelaardij aangesloten bij het landelijke samenwerkingsverband Buitenstate. Bram: “Dankzij deze krachtenbundeling kunnen kopers breder zoeken. Want mensen die voor rust en ruimte gaan, maakt het vaak niet uit in welk gemeente het huis staat. “Naast landelijke woningen hebben we uiteraard ook dorpswoningen en appartementen in het aanbod”, vult Barry aan. “Mensen die hun boeltje in het buitengebied willen verkopen om naar het dorp te trekken, helpen we een nieuwe woning te vinden die aansluit bij een nieuwe fase in hun leven. Zo kunnen we een cirkel helemaal rond maken.”

Schalk Makelaardij is een van de 21 makelaars van het NVM samenwerkingsverband Buitenstate. Al deze makelaars zijn gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van vrijstaande woningen in het buitengebied: de ‘Buitenstates’. Een Buitenstate krijgt dit predicaat als het huis aan tenminste drie van de vier kenmerken voldoet:
- Vrije ligging;
- Buiten de bebouwde kom;
- Minimaal 1.000 m² perceel;
- Een beleving van rust en ruimte.

Meer informatie vindt u op www.buitenstate.nl 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief