Archief de Bode

Miljoenen vanuit provincie voor Van Gogherfgoed in Zundert en Etten-Leur

  Cultuur

ZUNDERT/ETTEN-LEUR - De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren investeren in Van Gogherfgoed. Dat betekent ook dat de locaties waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Zundert en Etten-Leur kunnen rekenen op investeringen. De provincie trekt daarbij op met onder andere het bedrijfsleven. De uitgifte van de vastgoedcertificaten door Van Gogh Brabant start vandaag.


De provincie heeft ruim 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het bedrijfsleven voegt daar naar verwachting nog 1 miljoen euro aan toe. De provincie Noord-Brabant draagt 2,5 miljoen bij en leent 7 miljoen euro uit voor de plannen. Daarnaast kunnen investeerders tegen betaling een zogenoemd vastgoedcertificaat kopen wat hen een 'stukje' van een Van Goghmonument in bijvoorbeeld Zundert of Etten-Leur oplevert. Of je dan ook een stuk van het Van Goghkerkje kunt kopen? "Nee, dat niet", legt directeur Ron Dirven van het Van GoghHuis Zundert uit. "Veel Van Goghmonumenten zijn in handen van verschillende eigenaars. Dat wordt dus lastig." De fondsen worden samengebracht onder Van Gogh Vastgoed NV.

Lokale centra
In totaal worden er ruim 25.000 certificaten vergeven vanuit de provincie om het erfgoed te ondersteunen en te zorgen dat bijvoorbeeld de kenniscentra zoals het Van GoghHuis kunnen uitbreiden. Bedoeling is dat mensen zo'n certificaat kunnen kopen, mits zij daarbij een donatie van 1000 euro hebben gedaan. Deze centra worden op een later moment ontwikkeld samen door de provincie en het lokale bedrijfsleven tot zogenoemde 'Van Gogh Heritage Centres'. Dit doet de provincie in samenwerking met stichting Van Gogh Brabant. 

Volgens  Dirven  is de aankondiging van de provincie onderdeel van een groter plan om de monumenten van het Van Gogherfgoed te waarborgen. "Het is uiteindelijk de bedoeling om met het geld en door de certificatenverkoop nieuwe centra te bouwen. In Nuenen wordt daar momenteel aan gewerkt, voor Zundert en Etten-Leur liggen er op dit moment alleen nog schetsen klaar." 

Cultuurimago
In de plannen van de provincie valt verder te lezen dat het nieuwe initiatief bijdraagt een de verbetering van het Brabantse cultuurimago. Uiteindelijk is het plan ook bedoeld om het toerisme en kunst-en cultuureducatie te stimuleren in Van Goghs heimat. "Want", zo stelt Dirven. "De algemene verwachting is dat het toerisme in Brabant de komende jaren gaat stijgen, dat betekent dat de huidige Van Goghlocaties meer volume nodig hebben en moeten uitbreiden."  

De provincie en Van Gogh Brabant  spreken dan ook de ambitie en verwachting uit dat de totale bezoekersaantallen door het plan groeien van circa 100.000 in 2018 naar 500.000 vanaf 2025. 

Guus Arnouts
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief