De cheques van 500 euro gingen naar Ad de Klerk en Aggie van Dongen
De cheques van 500 euro gingen naar Ad de Klerk en Aggie van Dongen (Foto: PRET ZUNDERT)

PRET-Handdrukken slaan aan

  Cultuur

ZUNDERT - De Handdrukken ter waarde van 500 euro die Platform Recreatie en Toerisme Zundert (PRET) twee keer per jaar uitreikt blijken hun vruchten af te werpen. Al achttien (burger)initiatieven om de gemeente op de kaart te zetten mochten de cheque ontvangen, zo ook twee nieuwe initiatieven  afgelopen dinsdag.


Dat gebeurde via een pitch waarbij beide initiatieven geëtaleerd werden aan de aanwezige ondernemers, verenigingen of initiatiefnemers. Een van de handdrukken ging naar Aggie van Dongen die met haar project Wandelen: Aa of Weerijs! voor meer dan honderd kilometer aan nieuwe wandelroutes langs de Aa of Weerijs bedacht.  Ad de Klerk namens Stichting Cultuur Landgoederen Zundert kreeg de cheque voor een project in mei volgend jaar waarbij 45 schilders gaan werken aan een panorama van De Turfvaart.

Eigen initiatief
Voor Van Dongen was het toch een spannend moment; ruim een jaar geleden vatte zij het idee op om een wandelroutes uit te stippelen langs de Aa of Weerijs of 'de Beek'. "Ik ben zelf een fervent wandelaar, maar ondanks dat er hele mooie routes door de Pannenhoef en de Oude Buisse Heide lopen, waren die er nog niet langs de Aa of Weerijs", vertelt Van Dongen. Zelf ging ze aan de slag met de kaarten en Google Earth om de routes te maken, ook is er inmiddels een website. "Vanaf zaterdag 17 november gaan we in de verkoop. Toen ik het idee op mijn Facebook deelde, werd dat bericht vervolgens al 114 keer gedeeld, dus volgens mij is het een goed plan", lacht ze. Het geld gebruikt zij onder meer voor de promotie van haar routes.

Landgoed
Ad de Klerk stond er niet voor de eerste keer. Samen met zijn stichting werken ze al ruim een jaar om culturele activiteiten te organiseren op de diverse landgoederen en natuurgebieden in de gemeente Zundert. Bovendien blijken de evenementen tot nu toe een succes dat ver buiten de gemeente reikt. "Tijdens de voorstelling 'De Meeuw' afgelopen zomer ontvingen we bijna achthonderd bezoekers. Iets meer dan honderdvijftig daarvan kwamen uit de gemeente Zundert. Wat ons betreft smaakt dit naar meer culturele activiteiten op de Zundertse landgoederen."

Succes
Tevens werd er teruggeblikt op de voorgaande initiatieven waaronder die van Ron Schijfs met zijn mini-musea. Het plan om op verschillende plekken in Zundert kleine 'kijkkast'-achtige musea op te hangen neemt volgens hem steeds concretere vormen aan. Ook de cheques voor een bierfestival in april dit jaar, fietsroutes langs De Turfvaart en Zundertse honing zijn zomaar een paar succesvolle initiatieven die het toerisme, horeca en gastvrijheid in de gemeente verder op de kaart moeten zetten.

App
Naast de initiatieven werden dinsdagavond de website en ook de app 'Zin in Zundert' belicht, een app gericht op toeristen waar alle activiteiten, wandel- en fietsroutes en horeca binnen de gemeente Zundert zijn ondergebracht. De app is vanaf nu te downloaden op de mobiele telefoon. Voor ondernemers is er de mogelijkheid voor een 'premium account', wat toegang geeft tot meer promotie voor zijn of haar zaak. De website www.zininzundert.nl is online.

Guus Arnouts


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief