De foto in kwestie
De foto in kwestie (Foto: Heleen van Driel / Van Gogh Museum)
Vincent van Gogh

Foto van Vincent van Gogh blijkt broer Theo te zijn

  Cultuur

AMSTERDAM/ZUNDERT - Het Van Gogh Museum komt met opmerkelijk nieuws: op een foto waarvan altijd gedacht werd dat hierop de 13-jarige Vincent van Gogh te zien was, blijkt eigenlijk zijn broer Theo te staan. 


Deze conclusie kwam aan het licht na forensisch onderzoek door het museum en Yves Vasseur (Algemeen Commissaris van Mons Culturele Hoofdstad van Europa 2015). De foto is nog nooit eerder onderzocht, wat de ontdekking verklaart. 

De foto zelf werd pas in 1957 ontdekt tijdens een tentoonstelling van de Belgische Van Gogh-onderzoeker Mark Edo Tralbaut. In 2014 waren er al vragen of het wel echt Vincent was die op de foto zou staan. Er zijn slechts twee foto's van hem gemaakt en het is bekend dat hij niet graag op de foto ging. 

 Axel Rüger directeur van het Van Gogh museum in Amsterdam, was donderdagavond te gast bij Pauw op NPO 1 om te praten over de ontdekking. Hieronder het fragment:

Peter Houtepen


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief