Afbeelding
Foto: Archief

Rapport milieuraad: 'Vogelslachtoffers beperkt bij komst windmolens A16'

Door: Bregje Kop Economie

ZUNDERT- De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Moerdijk, Drimmelen, Breda en Zundert hebben onlangs afgesproken dat er een provinciaal inpassingsplan wordt opgesteld om windturbines langs de A16 mogelijk te maken. Maar voordat de provincie een besluit neemt over het plan en de benodigde vergunningen, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. 

In een eerder rapport ontbrak informatie over hoe slachtoffers onder vogels en vleermuizen voorkomen moeten worden. Uit de nieuwe informatie blijkt dat het aantal vogelslachtoffers relatief beperkt is en dat geen aanvullende maatregelen nodig zijn. "Belangrijke nadelige gevolgen voor vleermuizen zijn te voorkomen door de windturbines stil te zetten beneden een bepaalde windsnelheid", aldus het rapport. 

Enquête
Uit een enquête onder bewoners in de regio is gebleken dat voor hen een grotere afstand van windturbines tot woningen belangrijk is om hinder door geluid, slagschaduw, verlichting zo veel mogelijk tegen te gaan. De Commissie adviseert daarom in het milieueffectrapport ook een opstellingsvariant van windturbines uit te werken die de minste hinder oplevert voor bewoners in het gebied rondom de A16. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief