Afbeelding
Foto: Peter Houtepen

Boeren gaan woensdag weer de weg op

Door: Peter Houtepen Economie

ZUNDERT - Na het onderwijs, op 30 en 31 januari jongstleden, is het woensdag weer de beurt aan de boeren om protest te voeren tegen het regeringsbeleid. 

De boeren zijn door de organisator van het protest, Farmers Defence Force (FDF), opgeroepen om dit keer geen gebruik te maken van de snelwegen. Bij eerdere protestacties liepen de snelwegen dicht omdat tractoren over de volle breedte van de weg en in langzaam tempo vanuit het hele land naar Den Haag trokken.

B-wegen

De politie heeft de boeren verzocht dit keer naar Den Haag te rijden via de B-wegen. FDF heeft de boeren opgeroepen om zich hieraan te houden. Hoewel verwacht wordt dat de hinder voor overige weggebruikers hierdoor een stuk minder is, valt overlast niet helemaal uit te sluiten. Het protest in Den Haag tegen het PFAS- en stikstofbeleid van de regering vindt dit keer overigens niet plaats op het Malieveld, maar op het naastgelegen Koekamp. 

Impasse

Vorige week nog nam het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het rapport 'Maak landelijke stikstofaanpak nu ook leidend voor Brabant' in ontvangst. Hiermee beogen zeven boerenorganisaties, waaronder Farmers Defence Force, een sleutel te bieden voor het doorbreken van de bestuurlijke impasse bij het provinciebestuur.

De organisaties spreken in de ambitie af om stikstofemissies te reduceren met 40 procent in 2030, ten opzichte van 2009. Ze stellen tevens voor dit Brabant breed voor andere economische sectoren te verplichten. Voorwaarde is dat de Brabantse aanpak in lijn wordt gebracht met de landelijke stikstofaanpak. Van deze handreiking profiteren zowel kwetsbare natuur, economische ontwikkeling als toekomstgerichte boeren. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief