Johan de Beer bij de Kleine Beek.
Johan de Beer bij de Kleine Beek. Foto: Gemeente Zundert

Nationaal Park Van Gogh komt stap dichterbij

Door: Monique Jansen OUD Gemeente Nieuws

ZUNDERT – Het Nationaal Park van Gogh komt een stap dichterbij. De gemeentebesturen van Zundert, Etten-Leur en Breda hebben ingestemd met het masterplan. Het 'Park' bestaat uit het gebied tussen en rondom Breda, Eindhoven, Den Bosch, Helmond, Tilburg, Zundert en Etten-Leur.

De samenwerking moet zorgen voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, een mooie en gezonde leefomgeving, duurzame landbouw, duurzaam toerisme en versterking van het vestigingsklimaat in Brabant. Het past bij de waarden waar Van Gogh voor stond: oog voor natuur, landschap èn de mens.

Scala aan ontwikkelingen
Het label Nationaal Park opent deuren voor een scala aan activiteiten en ontwikkelingen in West-Brabant. Het Masterplan is in feite een schetsboek voor het landschap van de 21e eeuw. In het park vallen de kenniseconomie van Brainport en BrabantStad samen met natuurgebieden, het kenmerkende Brabantse bekenlandschap én de tastbare erfenis van Van Gogh.

De gemeenten Zundert, Etten-Leur en Breda zijn enthousiast om mee te gaan in deze ontwikkeling. Het geeft een eenduidig label aan de regio en zorgt ervoor dat bij een goede aanpak alle drie de gemeenten profiteren van dit merk. Een helder merk en een heldere boodschap kunnen een impuls geven aan allerlei toeristische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen.

Logische keuze

Met de geboorteplaats (Zundert), zijn eerste jaren als kunstenaar (Etten-Leur), zijn familiebanden  (Breda) en de schilderijen en tekeningen uit deze omgeving is het volgens de colleges van burgemeester en wethouders een logische keuze om het Van Gogh Nationaal Park te omarmen. De gemeenten hebben vertrouwen in de verder uitwerking van het Masterplan.

Veel mogelijkheden

Wethouder Johan de Beer ziet veel mogelijkheden: "Vincent Van Gogh deed inspiratie op langs de waterkant en het agrarisch landschap. Diezelfde waterkant, de beken, vormen nu de basis voor het Nationaal Park Van Gogh. Nationaal Park Van Gogh is een mooi gezamenlijk kompas voor de toekomst."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief