Bestuur van de jubilerende vereniging.
Bestuur van de jubilerende vereniging. (Foto: jolanda vissers)

90 jarig jubileum voor Vrouwenorganisatie

  Sport en Vereniging

RIJSBERGEN - Vrouwen van nu Rijsbergen, voorheen KVO en daarvoor Boerinnenbond, vierde dinsdag 19 november haar 90 jarig jubileum. De zondag daaraan voorafgaand werd er in de St. Bavokerk aandacht besteed aan het jubileum. De verenigingsvlag had een prominent plaatsje op het priesterkoor en pastoor Hans van Geel sprak lovende woorden over de vereniging.


Ruim 90 van de 103 leden waren aanwezig bij de jubileumviering in de Harmoniezaal. Na een welkomstwoord van de voorzitter, kwam het cabaret duo 'Turbo Toos en Super Stien' de aanwezige dames vermaken met hun komische outfit, sketches en verhalen. Er werd smakelijk gelachen om het duo dat op weg was naar de huishoudbeurs om een snijbonenmolen te bemachtigen, helaas zonder resultaat, maar wel met prachtige anekdotes. Na de pauze meenden zij dat ze halfzusters waren van Prinses Beatrix, hetgeen wederom tot hilarische situaties leidde.

Het cabaret werd gevolgd door een goed verzorgd 4-gangen diner en rond 21.30 uur keerden de dames met een attentie in de vorm van een roos huiswaarts.

Jubilea

Vele leden zijn ook trouwe leden. Zeker de helft van de aanwezige dames was 25 of 40 of zelfs langer dan 50 jaar lid. Symbolisch werden twee leden geëerd vanwege hun 65 jarig lidmaatschap. Volgens de voorzitter mag je echter in deze tijd niet meer met 65 met pensioen, een uitdaging voor de twee jubilarissen, Luus Verpaalen en Annie Peeters, om nog lang in goede gezondheid bij de groep te blijven.

Geschiedenis

In het welkomstwoord en in een levensloop op rijm, werd stilgestaan bij het ontstaan van de vereniging in november 1929. Toenmalig Pastoor Verbunt vond het hoognodig een vereniging op te richten waarbij vrouwen elkaar konden ontmoeten. Er werden cursussen opgezet en later ook gezamenlijk uitstapjes geregeld. Alles onder toeziend oog van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond. Uit het Handboek Huishoudkunde uit de jaren ‘30 werden enkele passages voorgelezen over hoe men zich diende te gedragen. Dit afgezet tegen de tijd van nu, een tijd waarin men denkt dat alles kan en mag, zou het handboek best wel eens meer ter hand genomen mogen worden.

In de jaren ‘60 werd de vereniging een zelfstandige afdeling van de Katholieke Vrouwen Organisatie. Bij het 75 jarig jubileum waren er nog ruim 200 leden. Per januari 2015 is de KVO opgegaan in de landelijke Vrouwen van NU, en blijft het ledenbestand schommelen rond de 100. Vrouwen van NU is van origine ook een vereniging voor plattelandsvrouwen, echter in de huidige tijd zijn er alle vrouwen welkom.

Activiteiten

De afdeling Vrouwen van Nu in Rijsbergen is een actieve groep vrouwen die per seizoen een 7-tal ledenavonden organiseert over uiteenlopende onderwerpen. Enkele thema’s die onlangs aan de orde zijn geweest zijn: De gewijzigde verkeersregels, alles over verzekeren, en alzheimer en dementie. Thema’s worden mede door de leden zelf bepaald. Er zijn diverse groepjes bezig met creatieve zaken zoals bloemschikken, handwerken, borduren, kaarten maken, quilten, keramieken en mandala tekenen. Voor de sportievelingen worden er regelmatig fiets- en wandeltochten uitgezet. Iedere winter staat er een strandwandeling op het programma en in het voorjaar een stadswandeling. Voorts kunnen leden zelf ideeën aandragen voor activiteiten, uitstapjes en workshops.

Voor culturele uitstapjes worden voorstellingen in de Nieuwe Nobelaer bezocht, er wordt meegedaan met kringuitstapjes, er is een Kerstviering, en ontspanningsavonden. Wie meer wil weten of ook graag mee wil doen, kan een programmaboekje opvragen via Vrouwenvannu.rijsbergen@gmail.com

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>